Ukrayna grivnası için senaryolar. Döviz kuru 35 UAH üstüne atar mı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uzmanlar çatışmaların tırmanması durumunda, piyasanın ilk hedefinin dolar kurunda 31.5 UAH olacağını, kurdaki daha fazla hareketlenmenin ise ülkenin doğusundaki çatışmanın ölçeğine bağlı olacağını belirtiyorlar.

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın doğusundaki sözde cumhuriyetlerin “bağımsızlığını” tanıması, herkes için endişe verici bir sürpriz olurken, Ukrayna’da panik hali de arttı.

Uzmanlar, döviz kurunun hangi seviyelerde konsolide olacağına dönük tahminlerde bulunuyor.

ORDLO’nun sonu

21 Şubat Pazartesi akşamı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk anlaşmalarında dile getirilen bir kurgu olan ORDLO’ya son veren Lugansk ve Donetsk “halk cumhuriyetlerinin” bağımsızlığını tanıdı.

Ukrayna’dan 12 IT şirketi dünyanın en iyi 100 dışkaynak sağlayıcısı derecesine girdi

Rus ordusunun yakında Ukrayna’ya girmesine ilişkin dünya basınında tekrarlanan yayınların arka planında Rus-Ukrayna hibrit savaşının sekizinci yılında gerçekleşen olay, tahmin edilebileceği gibi bir heyecan yarattı.

23 Şubat Çarşamba günü, Merkez Bankası resmi dolar kuru oranını 50 kopek artırarak 28.98’e yükseltmek zorunda kaldı.

Psikolojik baskı

Moskova’nın Kiev’in kontrolünde olmayan Donbass topraklarına asker göndermesine ve çeşitli korkunç militarist açıklamalar yapmasına rağmen, şimdiye kadar bunlar sadece sözden ibaret. Aslında Rus ordusu zaten “orada değilmiş gibi davranan” formatta Ukrayna’nın doğusundaydı ve ORDLO sekiz yıl boyunca Kiev’in gücünü tanımadı ve Moskova’dan finanse edildi.

Şimdi sadece psikolojik faktör sinirler üzerinde oynuyor ve hareket etmeyi bıraktığı anda oran “sakinleşecek”.

Dragon Capital borcunun satış departmanında uzman Sergey Fursa “Finansal sistemin tanınması gerçeğinin hiçbir sonucu yok. Artık psikolojik baskımız var, çünkü insanlar panikliyor ve geniş çaplı saldırganlıktan korkuyor. Hiçbir şey olmadığını anladıklarında, döviz kuru 27-28 UAH şeklindeki bize tanıdık gelen normal seviyelere geri dönecek. Tabii ki, şimdi gökyüzünde bir parmak gibi, ancak kesinlikle 29 UAH altına dönecek.” diyor.

Makrofinans yardımcı olacak

Donörler tarafından Ukrayna’ya vaat edilen makro-finansal yardım iyimser bir senaryo tahmininde önemli bir rol oynamaktadır.

Sergey Fursa “Bize vaat edilen tüm desteği özetlersek, o zaman bu artı veya eksi yeterlidir. Toplamda yaklaşık 6 milyar dolarlık yardım. Bu da şu anda sahip olduğumuz psikolojik baskıyı engellememize olanak sağlayacak” dedi.

Olası senaryolar

İyimser senaryo, mevcut durumun sürmesi durumunda kesinlikle çalışmayacaktır. Tam teşekküllü bir Rus işgali durumunda, sadece olumsuz senaryolar değil, farklı senaryolar olabilir.

Concorde Capital analitik departmanı başkanı Alexander Paraşçiy. “Ukrayna ordusu saldırıyı tamamen geri püskürtürse, bence bu büyük bir pozitif etki yaratacak. Ve eğer Rus ordusu bir yerde güçlenirse, nerede olduğuna bağlı olarak bu değişir. Mesela bir köyü ele geçirirse piyasalar tarafsız tepki verebilir.Ancak büyük çaplı bir saldırı ve işgal olursa, endüstriyel tesislere veya endüstriyel altyapı projelerine saldırılar olursa, işte o zaman bu tamamen farklı” diyor.

Ukrayna’da evlilik yoluyla göçmenlik iznine sıkı kontrol geliyor. Neler kontrol edilecek?

IBI-Rating derecelendirme kuruluşunun Pazar Araştırma Departmanı Direktörü Viktor Şulik ise mevcut durumda 28-30 UAH aralığındaki döviz kuru dalgalanmalarının oldukça kabul edilebilir olduğuna inanıyor. Askeri çatışmanın şiddetlenmesi durumunda, kurun 32-35 UAH’a doğru önemli ölçüde zayıflaması mümkündür.

Uzmanlar, en kötü senaryoda döviz kurunun ne olacağını tahmin etmekte zorlanıyor. Böyle bir durumda ulusal para biriminin düşüşünde sınırları olmayabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com