Ukrayna dünyanın en yüksek işsizlik oranlarına sahip ilk 10 ülkesi arasında

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da işsizlik yıl sonuna kadar yüzde 30'a ulaşacak - Ekonomi Bakanlığı

Ukrayna, işsizlik oranının en yüksek olduğu on ülke arasında yer alıyor; ülkenin işsiz oranı %21.1’eulaştı ve 2010’dan bu yana en yüksek oran oldu.

Slovo i Dilo tarafından yayınlanan makalede Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre dünyada 200 milyondan fazla işsiz olduğu belirtildi. Büyük çaplı savaş nedeniyle Ukrayna şu anda en yüksek işsizlik oranlarına sahip ilk on ülke arasında yer alıyor: Ukrayna Merkez Bankası’na (NBU) göre geçen yıl ülke nüfusunun %21.1’i işsizdi; bu oran 2010’dan bu yana en yüksek seviye oldu.

Ukrayna’da işsizlik

Belirtildiği gibi bu hala rahatlatıcı bir gösterge çünkü nüfusun %26’sının işsiz kalması bekleniyordu. Merkez Bankası, 2023 yılı sonu itibarıyla işsizlik oranının %19 olmasını bekliyor.

NBU tarafından yapılan açıklamada “Bu, her şeyden önce ekonomik aktivitenin yeniden canlanmasıyla kolaylaştırılacak. Ancak, işgücü piyasasındaki önemli dengesizliklerin devam etmesi nedeniyle işsizlik oranı, tam kapsamlı işgal girişimi öncesine göre daha yüksek kalacak.” diye açıkladı.

En yüksek oran nerede

Güney Afrika, ülkenin resmi işsizlik oranının %32.6 olmasıyla en kötü istihdam durumuna sahip.

İşsizlik oranının en yüksek olduğu ilk on ülke arasında diğer Afrika ülkeleri de yer alıyor: Angola – %29.6, Cibuti – %27.9, Botswana – %25.4, Esvatini – %24.4, Kongo Cumhuriyeti – %21.8, Gabon – %21.5. Ayrıca Filistin %24.7 ve Ürdün %22.3. Ukrayna ise %21.1 oran ile ilk 10’da yer alıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Polonya’da resmi işsizlik oranı %5, Macaristan’da %4.1, Almanya’da %5.7, Fransa’da %7.2, İtalya’da %7.3, İngiltere’de %4.3, Rusya’da %3’tür. Avrupa ülkeleri arasında en yüksek işsizlik oranı %16.2 ile Karadağ’da kaydedildi.

ABD’de işsizliğin %3.8, Çin’de %5.2, Japonya’da %2.7, Kanada’da ise %5.5 olduğu tahmin ediliyor.

En düşük oran nerede

Resmi verilere göre en düşük işsizlik oranı sadece %0.1 ile Katar’da kaydedildi. İşsizlik oranının en düşük olduğu ilk on ülke arasında Kamboçya – %0.4, Nijer – %0.5, Burundi – %1, Tayland – %1.1, Lihtenştayn – %1.3, Çad – %1.4, Benin – %1.7, Singapur – %1.9, İsviçre – %2.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre dünyada toplamda 200 milyondan fazla işsiz var.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com