Ukraynalıların yüzde 64’ü seçimlerin savaş bitmeden yapılmasına olumsuz bakıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bir nükleer saldırı bile korkutmuyor: Ukraynalıların yüzde 89'u savaşa devam etmeye hazır

Eylül ayında yapılan bir ankete göre katılımcı Ukraynalıların %64’ü savaş bitmeden Ukrayna’da ulusal seçim yapılması fikrine olumsuz bakarken, %15’i olumlu bakmaktadır. %21’i ise kararsız.

Razumkov Merkezi’nin sosyoloji servisi tarafından 21-27 Eylül 2023 tarihleri arasında kamusal faaliyetleri teşvik etmeye yönelik “Katılın!” programının bir parçası olarak yürütülen bir anketin sonuçlarına göre ankete katılanların yüzde 36’sının seçim yapılmasına yönelik olumsuz tutumlarını ülkede para olmamasına bağlarken, yüzde 32’si ise Ukrayna mevzuatının seçim yapılmasına izin vermemesi sebebini gösteriyor. %31’i ise sıkıyönetim döneminde oy kullanan katılımcıların güvenliğinin garanti altına alınmasının sorunlu olacağına inanıyor.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 29’u sıkıyönetim sırasında vatandaşların siyasi hak ve özgürlüklerinin geçici olarak kısıtlanması sebebiyle demokratik seçim standartlarına uymanın imkansız olduğunu, yüzde 26’sı ise geçici olarak işgal edilen bölgelerde seçim düzenlemenin imkansız olduğuna inanıyor. Ayrıca ankete katılanların %24’ü yurtdışında bulunan Ukraynalı mülteciler için, %22.5’i ise savaş bölgelerindeki askeri personel için oylama düzenlemenin sorunlu olacağını söyledi.

Ayrıca, ankete katılanların %14’ü, çevrimiçi oylamaya izin verilmesi durumunda, düşman özel servislerinin bu sürece müdahale edebileceği sebebiyle seçimlere karşı olumsuz bir tutuma sahip; %13’ü, iç siyasi çatışmaların yoğunlaşması tehlikesi olduğuna inanıyor ve %11’i, geçici bir oylamanın yaşanacağına inanıyor. Seçim yapılmasının ülke güvenliğini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle sıkıyönetim uygulamasının kaldırılmasının mümkün olduğu, %9’u ise seçim komisyonu üyelerinin, gözlemcilerin ve seçilmiş mevkilere adayların harekete geçirilebileceğine inanıyor.

Seçim yapma fikrini destekleyenlerin %6’sı ülkede demokrasiyi desteklemenin gerekli olduğuna inanıyor, %5’i Ukrayna’nın demokratik bir devlet olduğunu göstereceğini, %5’i değişimin gerekli olduğuna inandığını, %5’i de seçim yapılmasının toplumda ülkede var olan sorunlar ve çözüm yolları konusunda tartışmanın gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Seçim durumunda, ankete katılanların %15’i mevcut siyasi partilere, %24’ü yeni oluşturulan siyasi güçlere oy verecek, %31’i partinin yeni kurulmuş veya daha önce var olup olmadığının onlar için önemli olmayacağını söyledi.

Anket, Ukrayna’nın 22 bölgesinin yanısıra Kiev şehri ile Zaporoje, Nikolayev, Harkov ve Herson bölgelerinde yalnızca Ukrayna hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerde yüz yüze yöntemle gerçekleştirildi. 18 yaş üstü 2 bin 016 katılımcıyla görüşme yapıldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com