Ukrayna Cumhurbaşkanı savaşın dördüncü gününde vatandaşlara hitap etti (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, işgal girişiminin dördüncü gününde halka seslendi. Konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Gece zordu. Ne yapabilirler? Bu intikam. Halkımız ülkesini savunmak için ayağa kalktı ve onlar da gerçek yüzlerini gösterdiler. Bu bir terördür.

Ukrayna şehirlerimizi daha da bombalayacaklar. Çocuklarımızı daha sinsice öldürecekler. Bu, topraklarımıza gelen ve yok edilmesi gereken bir kötülüktür.

Sivil halka dokunmayacakları yalanını söylediler. Ancak işgalin ilk saatlerinden itibaren Rus birlikleri sivil altyapıya saldırıyor.

İnsanları ve hayatı normal kılan her şeyi ortadan kaldırmak için bilinçli olarak taktikler seçtiler. Enerji santralleri, hastaneler, anaokulları, konut binaları. Hepsi her gün saldırı altında.

İşgalcilerin Harkov, Okhtirka, Kiev, Odessa ile diğer şehir ve kasabalarda yaptıkları uluslararası hukukun ihlalidir. Tüm suçlarını açıkça kaydediyoruz. Ve kahraman askerlerimiz olmasaydı, çok daha fazlasını yapacaklardı.

Ukrayna kuvvetleri iyi durumda. Saldırıları püskürtüyor, düşmanın planlarını bozuyor. İşlerini pırıl pırıl yapıyorlar.

Evet, gerçekten çok zor. Zor, temelde ve en önemlisi adil olmak. En büyük övgüyü ve en yüksek şükranı hak edenler var. Askerlerimize yapılan ödemeleri önemli ölçüde artırma kararı alındı. Açıkçası yüksek olacağını söyleyebilirim. Bizler için, gelecek nesillerimiz için, yaşamdan ve özgürlük mücadelesinden daha değerli bir şey yoktur.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Belarus’tan Kiev’e atılan bir seyir füzesini düşürdü

Ve bize yardım edecek olanlar var. Bu zaten bir realite. Silah, ilaç, yiyecek, benzin, para alıyoruz. Ukrayna’yı destekleyen güçlü bir uluslararası koalisyon kuruldu. Savaş karşıtı bir koalisyon.

İşte diplomatik cepheden yeni bir özet. Hollanda Başbakanı, Gürcistan Cumhurbaşkanı, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Başbakanları ve Birleşik Krallık Başbakanı ile çok kapsamlı görüşmeler yapıldı. Her konuşma, devletimizin savunma yeteneklerine ve ordumuzun gücüne katkıda bulundu.

Almanya, ilave mühimmatla birlikte 1.000 adet tanksavar bombaatar ve 500 Stinger tedarik edeceğini duyurdu. Belçika, 5.000 makineli tüfek ve 5 milyon mermi ile yaklaşık 4.000 ton yakıt veriyor.

Aktif diplomasi sayesinde tüm Avrupa ülkeleri Rusya’yı SWIFT’den ayırma kararı aldı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyeliğini vermedeki kişisel çabası için teşekkür ediyoruz. Polonya’nın ülkemize yapacağı günlük yardımlarına da çok ihtiyaç var.

Maça maça demeliyiz. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik eylemleri soykırım belirtileri gösteriyor. Bunu BM Genel Sekreteri ile konuştum. Rusya kötülük yolunda. Dünya, Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nde oy kullanma hakkından yoksun bırakmalı.

Ukraynalılar! Biz neyi savunduğumuzu çok iyi biliyoruz. Kesinlikle kazanacağız.

Askerlerimizin her biri için zafer!

Ukrayna için zafer!

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com