Ukrayna AB üyeliği müzakerelerine bu hafta “yeşil ışık” alabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 8 Kasım Çarşamba günü Brüksel’de, Ukrayna’nın AB üyeliği yolundaki ilerlemesini belirli koşullar altında olumlu tavsiyelerle değerlendiren bir rapor yayınlayacak.

Reuters haberine göre bunun için Ukrayna’nın özellikle rüşvetle mücadeleyi güçlendirmesi ve azınlık haklarının korunmasına ilişkin reformu onaylaması gerektiği kaydedildi.

Avrupa Komisyonu başkanının raporu ve tavsiyeleri, Aralık ayında Avrupa Birliği ulusal liderlerinin zirvesinde Ukrayna’nın bloğa üyeliğine ilişkin resmi müzakerelerin başlatılmasına ilişkin önemli bir kararın kabulüne temel oluşturacak.

Avrupa Komisyonu başkanı Ukrayna’yı kaydettiği ilerlemeden ötürü övdü

4 Kasım’da Kiev’e yaptığı ziyarette Von der Leyen, Ukrayna’nın kaydettiği ilerlemeden ötürü övgüde bulundu ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile düzenlediği basın toplantısında, ülkenin varoluşsal bir savaş yürüttüğünü ve aynı zamanda derin reformlar yürüttüğünü ekledi.

Bu bağlamda Ukrayna yargı sistemindeki reformlara, oligarklarla mücadeleye ve kara para aklamayla mücadeleye dikkat çekti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Von der Leyen ayrıca Ukrayna’nın yolsuzlukla mücadele ve azınlık haklarının korunmasına ilişkin geri kalan adımları yakında tamamlayacağına ve AB yolunda ilerleyeceğine olan güvenini de dile getirdi.

Zelenskiy ise Ukrayna’nın şartları yerine getireceğini ve olumlu bir AB kararının ülkeye yeni motivasyon vereceğini söyleyerek Ukrayna’nın AB’ye katılımının her iki tarafı da güçlendireceğini kaydetti.

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılımı

Ukrayna’nın geçtiğimiz yıl AB üyeliğine aday statüsünü kazandığını hatırlatalım. Kiev’in bloğa tam üye olabilmesi için bir takım şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Eylül ayının sonunda Başbakan Denis Şmigal, Ukrayna’nın Avrupa Komisyonu’nun tüm tavsiyelerinin hükümet düzeyinde uygulanmasını tamamladığını söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com