The Economist: Ukrayna, denizde Rusya’yı yendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
The Economist: Ukrayna, denizde Rusya'yı yendi

The Economist’e göre , Rusya’nın topçu avantajı artarken, Rus Karadeniz Filosuna yönelik operasyonlar “etkileyici sonuçlar” veriyor ve Ukrayna, saldırgan Rusya’yı denizde mağlup ediyor.

The Economist, Rus büyük çıkarma gemisi Sezar Kunikov’un, Ukrayna’nın son yedi ay içinde imha ettiği veya tamir edilemeyecek şekilde hasar verdiği dördüncü Project 775 gemisi olduğunu yazıyor.

Büyük çıkarma gemilerinin net bir stratejik hedefi olduğu, bu gemilerin bir seferde yaklaşık on muharebe tankı ve 340 asker olmak üzere 500 tona kadar kargo taşıma kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Ayrıca bu gemiler geleneksel gemilere göre çok daha hızlı boşaltma yapabilecek şekilde tasarlanmışlardır.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Dergiye göre, eğer Ukraynalılar yasadışı olarak inşa edilen Kırım Köprüsü’nü geçici olarak devre dışı bırakabilirse, Proje 775 BDK, Rus birliklerinin cephede desteklenmesi açısından kritik öneme sahip olabilir. Artık Rusya’nın, Türkiye’nin Karadeniz’e girmelerine izin vermesi durumunda bile Kuzey veya Baltık filolarından transfer edebileceği bu kadar büyük çıkarma gemilerinin sayısı azalıyor ki bu pek olası değil. Aynı zamanda saldırılara karşı da eşit derecede savunmasız olacaklar.

Sezar Kunikov’un batmasının, çok fazla donanması olmasa bile Ukrayna’nın denizde savaşı nasıl kazandığının, Rus Karadeniz Filosunun en az üçte birini sakatladığının ve geri kalan gemileri çok daha büyük bir hızla çalışmaya zorladığının bir başka kanıtı olduğu bildiriliyor.

Ukrayna’nın deniz harekâtının en önemli sonucu, Ukrayna tahılının taşınması için ticari nakliyeye yönelik bir koridorun açılmasıydı. Böylece Ocak ayında toplam tahıl, yağlı tohum ve bitkisel yağ ihracatı 6.4 milyon tonu aşarak 2019 ve 2020 yılının aynı ayına göre biraz daha fazla oldu.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com