Stoltenberg: Ukrayna’ya AB üyeliğine aday statüsü verilmesi NATO üyeliği tartışmalarını etkiliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg: Ukrayna'ya AB üyeliğine aday statüsü verilmesi NATO üyeliği tartışmalarını etkiliyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’ya Avrupa Birliği üyeliğine aday statüsü verilmesinin, ittifakta Ukrayna’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne üyeliği konusunda yapılan tartışmayı etkilediğini belirtiyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Perşembe günü konuk olarak katıldığı Avrupa Konseyi toplantısına geldikten sonra Brüksel’de , “NATO’da Avrupa Birliği ile bir bağlantı görüyoruz, çünkü AB’nin Ukrayna’ya aday statüsü verme kararı, tabii ki NATO içinde (Ukrayna’nın İttifak’a üyeliği hakkında) yapılan tartışmaları da açıkça etkiliyor” dedi.

11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesinde müttefiklerin Ukrayna’nın üyelik arzusunu müteakip bir kararla tartışacaklarını hatırlatan Stoltenberg “NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya çok güçlü bir destek mesajı göndereceklerinden kesinlikle eminim. Finlandiya ve İsveç’in yakın zamanda üye olmaları için davet edilmesinin de gösterdiği gibi, tüm NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya NATO’nun kapısının açık olduğu konusunda hemfikir olduklarını da unutmamalıyız. Ayrıca Ukrayna’nın İttifaka üye olacağı konusunda da anlaştık ve Ukrayna’ya katılım daveti gönderme zamanının ne zaman geleceğine karar verecek olanın Rusya değil, NATO müttefikleri ve Ukrayna olduğu konusunda hemfikiriz.” şeklinde bilinen durumu yeniden özetledi.

Aynı zamanda Stoltenberg, “şimdiki en önemli ve acil görevin, Ukrayna’nın Avrupa’da egemen ve bağımsız bir devlet olarak kalmasını sağlamak için Ukrayna’yı desteklemek olduğunu” bir kez daha belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com