Son yıllarda Ukrayna’da çevre felaketlerinde artış meydana geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Son yıllarda Ukrayna’da orman varlığında ciddi bir azalma meydana gelirken, kehribar madenciliği ekolojik faaliyetlere neden olacak düzeyde arttı. Her yıl orman yangınları ile binlerce hektar ormanlık alan yokolmaktadır.

Aleksandr Gonçarov

Kiev Fon Yönetim Merkezi kurucusu Aleksandr Gonçarov yayınladığı bir mesajda Ukrayna’daki yetkililer ve vatanseverlerin geride ne bırakacaklarını sordu? Tüm gerçeklerin farkına varılmasını, yoksulluğun ve felaketlerin artık acımasızca Ukrayna’yı takip ettiği gerçeğini görmelerini istedi. Üç maddede çevre felaketlerine dikkate çeken Gonçarov, şöyle sıraladı:

  1. Ukrayna’da son 10 yılda, Çernovtsi bölgesine eşit büyüklükte bir orman alanı yok edildi; Sadece Karpatlar’da değil, Rivne’de daha fazlası kesiliyor (Ağustos-2019’dan Ağustos-2020’ye kadar, bu bölgede ormanlar 2018-19’un aynı dönemine göre 2.5 kat daha fazla kesildi), Jitomir (belirtilen süre zarfında, önceki döneme göre % 20 daha fazla ağaç kesildi.). Hmelnytskiy ve Volin bölgelerinde, artık yeşil ormanlar yerinde, ölü bir ova var. Uzmanlara göre, böylesi bir kesim dinamiğiyle Rivne bölgesi 30 yıl içinde, Jitomir ise 38 yıl içinde tamamen ormansız kalabilir. Her yıl Ukrayna yasadışı ağaç kesiminden ötürü milyonlarca kayıp yaşamaktadır. Toplu ağaç kesimi ülke çapında çevresel felaketlere neden olmaktadır: Ukrayna’nın bir kısmındaki sel baskınları, sürekli genişleyen ölü topraklar).
  2. Ukrayna’da yasadışı kehribar madenciliğinin ölçeği artık ekolojik felaket düzeyine ulaştı (Ukrayna’da kehribarın % 90’ı yasa dışı olarak çıkarılıyor ve tarlaların, ormanların ve su kütlelerinin ekosistemlerine muazzam zarar veriyor). Motorlu pompalar yardımıyla kehribar madenciliği yaparken, taş madencileri bataklıklardan, nehirlerden, göllerden su alırlar ve bu rezervuarlar kaybolmaktadır. Madencilik tarlaya girdiğinde en verimli üst toprak çıkarılır ve sonrasında ölü kumlu kısım kalır. Ekolojistlerin kaba tahminlerine göre, kazıcılar 6 hektardan fazla ormanı yok etti (gerçek rakam çok daha yüksek olabilir).
  3. Şu anda Ukrayna’da her yıl yüzlerce ve hatta binlerce orman yangını kaydedilmektedir. 2014 orman yangınlarında rekor bir yıl oldu ve 16,7 bin hektar orman alanı yandı. Bu sene Nisan ayında Çernobil bölgesinde büyük çaplı bir orman yangını oldu (100 hektardan fazla orman tahrip edildi ve birkaç gün boyunca Kiev ve bölgedeki hava kirliliği yükseldi). Bu arada, Çernobil bölgesindeki orman 2015’ten beri her yıl Nisan ayında yanıyor. 1992’den beri süregelen özellikle büyük bir yangın var. Yangınlarda 300 hektardan fazla orman alanı yokoldu. 2020’nin bu günlerinde. Luhgansk bölgesinde, 93 kilometrekarelik bir alanda orman yangınları şiddetleniyor. 146 yangın kaydedildi, yaklaşık 250 bina yıkıldı, 22 yerleşim yeri yangından etkilendi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com