Silahlı Kuvvetler, Rusya’nın bugün gerçekleşen büyük saldırısının ayrıntılarını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: t.me/dnipropetrovskaODA

Rus işgalciler bugün Ukrayna topraklarının tamamına çeşitli füzelerle büyük ve güçlü bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda 18 adet Tu-95 stratejik bombardıman uçağı kullanıldı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü Yuriy Ignat “Düşman çok büyük bir saldırı başlattı. Bugün buna aslında çeşitli hava saldırı araçlarıyla yapılan büyük bir füze saldırısı denilebilir. Aslında her şey uçuyordu. Görünüşe göre Kalibre füzeleri yoktu ve ayrıca radarlarımızda Hançerler ve S- 300’ler, balistik ve kanatlı füzeler Ukrayna’nın batı kısmını hedeflediler.. Sonra Şahedlerin kullanıldığını görüyoruz. Onlar da güneydoğu yönünden uçtular.”

Ayrıca Rusların saatte 4000 km hızla uçan ve balistik bir yörünge boyunca hedefe giren X-22 tipi füzeleri fırlatma ihtimalinin de bulunduğunu belirtti. Ona göre yaklaşık 18 Tu-95 stratejik bombardıman uçağı kullanıldı. Ignat, “Ön bilgilere göre Kh-101, Kh-555 füzeleri. Bugün gerçekten düşmanın güçlü bir şekilde vurduğunu görüyoruz. Bölgelerde isabetler var ve maalesef kayıplar da var” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Sözcü, uzun süredir monitörlerde “bu kadar kırmızı” görülmemesi sebebiyle Ukrayna’nın tamamının Rusların hedefi olduğunu kaydetti. Düşman hedefleri kırmızıyla işaretlenmiştir. Ignat, “Çok uzun zamandır her şeyin aslında düşmanın her alandaki, hatta her yöndeki hava hedeflerinde olduğu görülmemişti.” diye ekledi.

Ona göre işgalciler önce Şahed tipi kamikaze insansız hava araçlarını fırlatarak muharebe keşifleri gerçekleştirdi, ardından çeşitli füzeler fırlattı. Sözcü, “Geleneksel olarak, vurulabilecekleri yerlerin etrafından dolaşarak daire çiziyorlardı. Böylece bir hedefe doğru ilerliyorlardı, alanı çevreleyip sonra diğer taraftan içeri giriyorlardı” dedi.

Rusların Ukrayna’ya füze saldırısı

Ukrayna’da hava alarmının uzun süre devam ettiğini belirtmekte fayda var. Ukrayna’nın birçok şehrinde isabetler oldu. Özellikle Dnipro, Kiev ve Lviv’de yıkım bildirildi. Yerel yetkililere göre Lviv’de bir kurban ve sekiz yaralı var.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın bir gecede 110 civarında füze saldırısı düzenlediğini söyledi.

Zelenskiy, Doğum hastanesi, eğitim kurumları, alışveriş merkezi, yüksek binalar ve özel evler, ticari depo, otopark. Kiev, Lviv, Odesa, Dnipro, Kharkiv, Zaporizhia ve diğer şehirlerimiz. Bugün Rusya, cephaneliğinde bulunan hemen hemen her şeyle savaşıyordu: “hançerler”, S-300, seyir füzeleri, İHA’lar. Stratejik bombardıman uçakları Kh-101′ saldırdı diye açıkladı.

Rusya, Dnipro’da bir alışveriş merkezini füzeyle vurdu: Bir düzineden fazla kişi yaralandı. Dnipro Belediye Başkanı Boris Filatov’un açıklamasına göre de yaralılar ve ölüler var.

Lviv belediye başkanı Sadoviy “Şu an itibariyle roket saldırısı sonucu bir kişinin öldüğünü biliyoruz. 8 kişi de yaralandı” diye açıklama yaptı. Lviv’e düzenlenen roket saldırısı sonucunda kentte 3 okul ve bir anaokulu da hasar gördü.

Odessa’da belediye başkanı, düşen bir insansız hava aracının enkazının çarpması sonucu bir binanın alev aldığını bildirdi.

Kiev’de, özellikle Lukyanivska metro istasyonunun binası, meydana gelen patlama sebebiyle hasar gördü. Yaralıların olduğu ve bazı kişilerin enkaz altında olduğu bildirildi

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, başkentte saldırıda en az 5 kişinin yaralandığını ayrıca saldırıda sığınak olarak kullanılan bir metro istasyonunun zarar gördüğünü bildirdi.

Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, Rus ordusunun yaklaşık bir saat arayla 3 defa peş peşe Harkov’a Kh-22 ve S-300 tipi füzelerle saldırdığını ve kentte 10’dan fazla patlamanın duyulduğunu aktardı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com