Almanya, Ukrayna’ya 8 milyar avroluk askeri yardım gönderecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Reuters: Rus ajanları Almanya'yı Ukrayna'ya karşı kışkırtmaya çalışıyor

Alman hükümeti, gelecek yıl Ukrayna’ya 8 milyar avro tutarında askeri destek sağlayacak. Aynı zamanda AB tarafından 50 milyar avro tutarındaki yardım paketinin onaylanması için de “aktif kampanya”yı sürdürecek.

Bloomberg’in yazdığına göre bu, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın resmi temsilcisi Christian Wagner tarafından belirtildi.

Wagner, Almanya’dan halihazırda 8 milyar avroluk askeri destek planlandığını, Almanya’nın AB üye ülkelerinin 50 milyar avroluk bir yardım paketini onaylaması konusunda çalışmaya devam edeceğini kaydederek “AB-26″nın (Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinden 26’sı, Macaristan hariç) etkili bir çözüm olma şansı var, ancak sonuçları hakkında konuşmak için henüz çok erken, çünkü konu istişarelerin Şubat ayında Brüksel’de devam etmesi sözkonusu. Daha önce açıklanan alternatif seçenek, AB üye devletlerinin bunun için AB bütçe sürecini kullanmadan fonları Ukrayna’ya yönlendirecekleri yönündedir. Her iki durumda da Alman hükümeti, Macaristan engellemeye devam etse bile AB üyelerinden Ukrayna’ya yönelik bir sonraki yardım paketi üzerinde fikir birliğine varmalarını bekliyor.” dedi.

Avrupa Birliği’nden Ukrayna’ya 50 milyar avroluk yardım. Ne biliniyor?

  • Brüksel, Ukrayna’ya ucuz kısa vadeli kredi sağlamayı içeren başka bir yedekleme seçeneğini değerlendiriyor. Bu plana göre Ukrayna bu yıl zaten 18 milyar avro aldı .
  • Macaristan’ın Ukrayna’ya ilişkin girişimlere karşı çıkması ilk kez değil. Yıllarca Ukrayna-NATO Konseyi toplantılarını engelledi ve Ukrayna’nın İttifak’ta yerinin olmadığını ilan etti. Ukrayna ile AB’ye katılım müzakerelerinin başlatılması kararının değerlendirildiği Avrupa Konseyi’nin belirleyici zirvesi öncesinde Orban, bunun olmaması gerektiğini defalarca dile getirdi. Ukrayna’nın müzakerelerin başlatılması için gereken tüm şartları yerine getirmediğini söyledi. Ancak buna rağmen AB ülkelerinin liderleri süreci başlatma kararı aldı. Orban bu sırada toplantı salonunu terk ettiği için oylamaya katılmadı. Diğer 26 üye ülkenin tümü oybirliğiyle lehte görüş bildirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, oylama sırasında Orbán’a ayrılma fikrini dile getirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com