Savaşın Ukrayna emlak piyasasına etkisi: Yakın gelecekte fiyatlar ne olabilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
daire fiyatları

Uzmanlar savaşla birlikte genel olarak emlak fiyatlarında düşüşün süreceğini tahmin ediyor. Ancak fiyatlardaki düşüş ve artışlar düzensiz olacak, fiyat değişimleri bölgedeki güvenlik durumuna bağlı olacaktır.

Geçen yıl gözlenen Ukrayna’da emlak fiyatlarında artış eğilimi, savaşla birlikte değişti. Ancak henüz önemli bir fiyat düşüşü gözlemlenmedi. Uzmanlara göre yakında fiyatlarda düşüş daha hızlı olacak, ancak ülke genelinde eşitsiz bir düşüş gözlemlenecek.

Rusya, Ukrayna’dan binlerce ton çelik ürünü de çaldı

Kanal 24’e yaptığı bir yorumda, piyasadaki talep doğrudan hem ülkenin bütününde, hem de her bölgede ayrı ayrı güvenlik durumuna bağlı olduğunu belirten mali ve ekonomik gözlemci Bogdan Slutsky “Artık alıcılar için en ilginci batı bölgelerindeki konutlar. Batı bölgelerinde fiyatlar en az %20-30 arttı (kiralıklarda birkaç kat artışlar bile gözlemlendi)… Dnipro veya Odessa gibi şehirlerden bahsediyorsak, o zaman talep daha az, bu nedenle, yakın gelecekte kiralama veya satış fiyatları artmayacak. Bazı durumlarda, düşüş eğilimi bile olacak.” dedi.

Savaşın başlamasıyla birlikte 2021’de emlak fiyatlarında gözlenen yükseliş durdu. Bu aşamada, hemen içine girilebilen onarımlı küçük daireler talep edilmektedir.

Kiralık emlak piyasasında ise bir arz artışı var. OLX Real Estate portalına göre kiralık konut piyasası 1.5 kat arttı. 23 Şubat’ta 1.6 milyon kiralama talebi vardı, ancak şimdi bu sayı 2.7 milyon adede yükseldi.

Bu nedenle, kiralama tekliflerinin çoğu Kiev bölgesinde yer almaktadır, savaşın başlangıcından bu yana sayıları 20 binden 40 bine yükselmiştir. Aynı zamanda, Kiev’de Mayıs ayında ortalama kira fiyatı neredeyse %22 oranında azalarak 9 bin UAH altına geriledi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Kilisesi’nden bağımsızlığını resmen ilan etti

Ayrıca Dnipropetrovsk bölgesinde hızlı bir şekilde kiralamak için 7 bin UAH altına kiralık konut bulunabilir. Ivano-Frankivsk ve Poltava bölgeleri de benzer şekilde iken Çerkassi bölgesinde 6 bin UAH civarlarındadır.

Mayıs ayı ile birlikte, savaşın ilk dönemlerinde yoğun ilgi gören Lviv, Ivano-Frankivsk gibi batı Ukrayna şehirlerinde daire kiralama fiyatları kademeli olarak düşmeye başladığı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com