Ukrayna Ortodoks Kilisesi Rus Kilisesi’nden bağımsızlığını resmen ilan etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Moskova Patrikhanesi’ne bağlı olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nden bağımsızlığını ve özerkliğini resmen ilan etti. İlgili karar kilise konseyi tarafından alındı.

Facebook’taki Ukrayna Ortodoks Kilisesi sayfasından yapılan duyuruda “Konsey, savaşı Tanrı’nın “Öldürmeyeceksin!” emrinin ihlali olarak kınar ve savaşta acı çeken herkese taziyelerini sunar.” dedi.

Ukrayna’daki Moskova Patrikhanesi’nin sonu mu geliyor?

Önce bir açıklama yapalım: Ukrayna’da 2 adet aynı isimle anılan Ukrayna Ortodoks Kilisesi bulunmaktadır. Ukraynaca isimlerinde de Ukraynalıların ve Ukrayna’nın şeklinde ifadesi ile bu ayrım yapılmıştır.

  1. Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi (УПЦ: Українська православна церква)
  2. İstanbul Patrikhanesi’nden otosefal alan Ukrayna Ortodoks Kilisesi (ПЦУ: Православна церква України)

Bununla birlikte yine aynı isimli ve otosefali olmayan 3. bir kilise daha vardır ama dünyada herhangi bir kilise tarafından kanonik olarak tanınmamaktadır. Bu haberde sözkonusu edilen kilise 1 numarada adı geçen ve Moskova’ya bağlı olan kilisedir.

Kilise temsilcileri “Moskova Patriği Kirill’in ve Tüm Rusya’nın Ukrayna’daki savaşla ilgili tutumuna katılmadığımızı ifade ediyoruz. Konsey, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin yönetimine ilişkin Şart’a uygun eklemeleri ve değişiklikleri kabul ederek, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin tam bağımsızlığına ve özerkliğine tanıklık etti.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com