Savaş sırasında Lviv’in nüfusu 150 bin artarken, Jitomir çok az değişti ve Nikolayev 200 bin azaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Lviv Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, Rusya’nın geniş çaplı saldırganlığının başlangıcından bu yana, Lviv’in göçmenler için ana merkezlerden biri haline geldiğini ve göçmenlerin şehrin kültürel ve ekonomik kalkınmasında önemli bir faktör olarak entegrasyonunu hedeflediğini söyledi.

Viktor Pinchuk Vakfı, Western NIS Enterprise Fund ve Horizon Capital tarafından düzenlenen zirvede Sadoviy, Devlet İstatistik Servisi’ne göre 1 Ocak 2022’de 717 bin 270 kişi olan Lviv’in nüfusunun şu anda yaklaşık 150 bin kişi arttığını açıkladı.

“Ukrayna Evi”nde konuşan belediye başkanı, tahliyenin zirvesinde 2 milyon kişinin “günler ve haftalarca” Lviv’de kaldığını vurguladı.

Jitomir Belediye Başkanı Sergey Sukhomlin, yaptığı açıklamada, cephenin bölge merkezine maksimum yakınlığı döneminde, düzenli bombardımana maruz kaldığında, halkın % 45’inin şehri terkettiğini söyledi. Daha sonra bunların % 82-83 kadarı şehre geri döndü.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre Jitomir’in nüfusu 1 Ocak 2022’de 261 bin 620 bin kişi iken bununla birlikte, Jitomir’e yerleşen yaklaşık 20,000 yerinden edilmiş insanın hesaba katılmasıyla, bugün şehrin nüfusu tam ölçekli savaşın başlamasından öncekiyle yaklaşık olarak aynı.

“Ukrayna Evi”nde konuşan Nikolayev belediye başkanı Aleksandr Senkeviç, 11 Kasım 2022’de Herson’un kurtarılmasından önce Nikolayev’in sadece 46 gün boyunca bombalanmadığını kaydetti. Bu sebeple Nikolayev’de özellikle 12 Nisan’dan bu yana içme suyu eksikliği olmak üzere birçok yıkım ve yaşam için sorun var.

Senkeviç, şu anda şehir nüfusunun yaklaşık 280,000 olduğunu veya Devlet İstatistik Servisi’nin 1 Ocak 2022’de 470,010 ve belediye başkanının 480,000 olarak tahmin ettiği savaş öncesi nüfusun yaklaşık % 60’ı olduğunu açıkladı.

Belediye başkanına göre, Herson’un kurtarılmasından sonra bombardımanla ilgili durum ve buna bağlı olarak nüfusun dinamikleri biraz düzeldi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com