Rusya’nın en büyük petrol rafinerisi Lukoil, yaptırımlar sebebiyle onarımlarını yapamıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın Kstovo kentindeki Lukoil-Nijnyogrodnaftorgsintez petrol rafinerisinde ekipman onarımı konusunda sorunlar yaşanıyor. Tesisin çalışmaması Lukoil’e her ay yaklaşık 100 milyon dolar gelir kaybına neden oluyor.

Reuters’in kaynaklara referansla yazdığına göre kompresör parçasındaki arıza sebebiyle 4 Ocak’ta kapatılan iki katalitik kırma ünitesinden biri onarılamıyor. Ajansın edindiği bilgiye göre, yalnızca Amerikan UOP onarabilir ancak şirket bunu yapmayı reddediyor.

Lukoil, rafinerideki onarım çalışmalarını bahara kadar tamamlamayı planladı. Yaptırımlar nedeniyle ekipmanın derhal değiştirilmesinin imkansız olduğu kaydedildi.

Lukoil’e yakın bir muhatap “Hemen yedek parça aramaya başladılar ama hiçbir şey bulamadılar. Daha sonra tesis çalışmayı durdurdu” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Reuters, tesisin hâlâ çalışmadığını ve sorunun çözümünün zamanlamasının belirsizliğini koruduğunu yazıyor.

İki kaynağa göre tesisteki arıza benzin üretimini %40 oranında azalttı.

Çok uluslu mühendislik şirketi UOP, Rusya Federasyonu’ndaki yabancı ekipmanlara hizmet veriyordu. 2022 yılında Ukrayna’da büyük savaşın başlamasının ardından Rusya pazarından çıktı.

Ana şirket Honeywell International’ın temsilcileri Reuters’e, şirketin Rus petrol üreten holdinglerin fabrikalarına herhangi bir yedek parça tedarik etmediğini veya hizmet sağlamadığını ve ayrıca üçüncü şahıslar aracılığıyla olası ürün sızıntılarını tespit ettiğini söyledi.

İki kurum kaynağı, Lukoil’in Çinli şirketlerden Lukoil tesisindeki tesisi onarmalarını istediğini söyledi. Kaynaklardan biri, Çin’in bu teknolojiye sahip olduğunu ancak çoğu zaman bunun basit, düşük maliyetli bir onarımdan ziyade ekipmanın tamamen ve pahalı bir şekilde değiştirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

12 Mart sabahı Nijnigorod bölgesinin Kstovo kentindeki Lukoil petrol rafinerisine bir dron saldırısı düzenlenmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com