Putin Ukrayna’ya verilen desteği azaltmayı umuyor ve bir yıpratma savaşı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Putin, Rus enformasyon dünyası üzerindeki kontrolünü kaybetti

Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna’ya yönelik askeri saldırıyı durdurmayacak ve bir yıpratma savaşı planlıyor. Kremlin lideri işgal planlarında Batılı ülkelerden Kiev’e verilen desteği azaltmayı umuyor.

Bloomberg yorumunda Rusya Federasyonu’na bağlı işgal birliklerinin Ukrayna’da cephede atılım yapamamasına, kayıplara ve yavaş ilerlemesine rağmen Putin’in, savaş alanında kazanmaya kararlı olduğunu yazıyor.

Kremlin lideri, yakın zamanda altı yıllık bir dönem için “yeniden seçilmesinin” arka planına karşı, delil olmaksızın, Ukrayna’yı 22 Mart’ta Moskova bölgesindeki terör saldırısına karıştığı iddiasıyla suçlamaya çalıştı. Kremlin’in askeri stratejisine aşina dört uzman, Bloomberg’e, ABD ile önceki diplomatik temasların geçen yılın sonunda sonuçsuz kalmasının ardından Rusya’nın işgal saldırılarına devam etme yönünde karar verdiklerini söyledi.

Kremlin’e danışmanlık hizmetleri de veren Moskova Siyasi Enformasyon Merkezi başkanı Aleksey Mukhin, “Putin’in artık gerilimi tırmandırması muhtemel. Onun hedefi zafer” dedi.

Rusya Federasyonu’nun “bu çatışmayı istediği sürece sürdürmeye hazır olduğunu” da sözlerine ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bloomberg ayrıca, Kremlin’in, Moskova yakınlarındaki terör saldırısında “Ukrayna izinin” varlığı iddiasıyla ilgili kanıtlanmamış açıklamalarının, Rus yetkililerin, ekonomik zorluklar ve ülke için sonuçlarına rağmen olası bir yedek kuvvet seferberliği de dahil olmak üzere, savaşın kızışmasına zemin hazırladığına dair spekülasyonlar yarattığını yazıyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kremlin’in yıl sonuna kadar 2 yeni birleşik ordu, 14 tümen ve 16 tugay kurmayı planladığını iddia etti. Ruslar şu anda cömert maaş vaadiyle asker topluyor ve 2024 yılına kadar en az 250,000 asker toplamayı hedefliyor.

Aynı zamanda Bloomberg yayınına göre Rusya, asker eksikliği sebebiyle Kremlin’in hayal ettiği gibi özellikle Ukrayna’da Putin’in “tampon bölgesini” yaratma girişimleri adına Harkov ve Odessa gibi şehirleri ele geçirebilmek için yeni büyük saldırılar yürütmekte şu anda sorun yaşayabilir..

Moskova Savunma Analitik Merkezi Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi’nden Ruslan Pukhov “Harkov’un ele geçirilebileceğine inanmıyorum. Kremlin’in böyle bir görev için yeterli gücü yok ve şehir de çok büyük. Bu savaşta gerçek bir atılım için Rusya’nın çok daha iyi iletişim yeteneklerine, çok daha yüksek hassas silahlar ve çok daha fazla insana ihtiyacı var. “ diye görüşünü dile getirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com