Rusya, “LDNR”nin bağımsızlığını tanıdı; Putin, Kiev’e ültimatom verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: REUTERS

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi kendine sözde bağımsızlıklarını ilan eden “LNR” ve “DNR”nin tüzel kişiliğini tanıdı ve bir kararname imzaladı. Karar, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi’nin 21 Şubat’ta yaptığı toplantı sonrasında alındı. Putin bu sonucu, Ukrayna, NATO ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik tehditler ve tarihte uzun bir yolculuğun eşlik ettiği neredeyse bir saat süren konuşmasında duyurdu.

Putin konuşmasında “Ukrayna halâ Vladimir İlyiç Lenin’den sonrası adını alan Ukrayna olarak adlandırılıyor. O verdi ve mimarı o” dedi.

Aynı zamanda Ukrayna’nın Rusya için sadece komşu bir ülke olmadığını “tarihin bir parçası, yoldaşlarımız, akrabalarımız ve dostlarımız” diyerek yakınlığını da sözlerine ekledi. Putin ayrıca Kruşçev’in Kırım’ı Ukrayna’ya verdiğini belirterek “Milliyetçilerin hayal bile edemeyecekleri kadar cömert hediyeler vermek neden gerekliydi?” diye sordu.

SSCB’nin çöküşünden bahsederek “en üst düzey liderliğin ekonomik ve ulusal politikadaki bir dizi hatasının birleşik devletimizin çöküşüne yol açtığını” açıkladı. Kremlin lideri bir kez daha Haysiyet Devrimi’ni eleştirdi ve “Maidan Ukrayna’yı demokrasiye ve ilerlemeye yaklaştırmadı” şeklindeki propaganda anlatısını yineledi.

Putin, “Ukrayna’nın yeni askeri stratejisinin Rusya’ya karşı düşmanlıklara hazırlıktan başka bir şey olmadığına” inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin yakın zamanda Ukrayna’nın nükleer silahlardan arındırılmış statüsünden vazgeçme olasılığını dile getirdiğini kaydeden Putin “Ukrayna’nın taktik nükleer silahlar edinmesi, özellikle de yurtdışından gelen teknolojik destekle çok daha kolay olacak. Ukrayna’da kitle imha silahlarının Rusya için ortaya çıkmasıyla birlikte radikal bir değişiklik olacak. Yardım edemeyebiliriz ama bu tehditlere cevap veririz.” dedi.

Putin neden Ukrayna’yı işgal etmeyecek? NATO kıdemli danışmanı Harlan Ullman açıklıyor

Putin’e göre, Ukrayna’nın NATO’ya katılımı ve topraklarında silahların konuşlandırılması, mesele anlaşıldı, Batı’nın ana hedefi Rusya’nın gelişimini kısıtlamak.

Ukrayna’nın NATO’ya katılımı Rusya’nın güvenliğine doğrudan bir tehdittir. Boyuna kadar: Balistik füzeler Harkov’dan Moskova’ya 7-8 dakikada gidebilir. Ukrayna, ABD, NATO Rusya’nın taleplerini, protestolarını, uyarılarını tamamen görmezden geldi. Meşhur sözdür: İt ürür kervan yürür.

Bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı, “Rusya’nın uygun önlemleri almaya hakkı var” diyerek LDNR’nin (Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri) bağımsızlığının tanındığını ilan etti: “Federal Meclis’ten bu kararı desteklemesini ve ardından her iki cumhuriyetle Dostluk ve Karşılıklı Yardım Antlaşması’nı onaylamasını istiyorum. Bu iki belge yakında hazırlanacak ve imzalanacak.” diye ekledi.

Son olarak Putin, Kiev’i tehdit etti: “Kiev’de iktidarı ele geçiren ve ellerinde tutanların derhal düşmanlıklara son vermelerini talep ediyoruz. Aksi takdirde, kan dökülmesinin muhtemel devamı için tüm sorumluluk tamamen Kiev’deki iktidar rejiminin vicdanında olacaktır.” dedi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com