Rus ordusunun seferberlik ilanının ardından bine yakın Kırım Tatarı Türkiye’ye gitti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus ordusunda seferberlik ilan edilmesinin ardından bine yakın Kırım Tatarı, geçici olarak işgal altındaki Kırım’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Türkiye ziyareti kapsamında Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Serim ile bir araya geldi.

Serim toplantıda özellikle, Rusya Federasyonu topraklarında ve işgal altındaki Kırım’da suç seferberliği duyurusunun başlangıcından bu yana yaklaşık 1000 Kırım Tatarının Türkiye’ye gitmek zorunda kaldığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti ziyareti kapsamında bakan yardımcısı ile bir araya gelen Daimi Temsilci Tamila Taşeva, Türkiye Dışişleri Bakanlığına, başta BM ve AGİT olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşlar düzeyinde Ukrayna’ya verdiği destek yanısıra Türkiye’de Kırım Günleri’nin düzenlenmesine yardım için teşekkür etti. .

Taşeva, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından önerilen “barış formülünü” desteklemeye çağırdı. Ukrayna devleti ve Ukrayna halkı için ayrı ayrı olarak güçlü bir şekilde Holodomor’dan sosyal ağlarında bahsettiği için Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na şükranlarını dile getirdi.

Heyet ayrıca tarafların siyasi tutuklular sorununu görüştüğü bilgisini verdi. Bu konu, Türkiye’nin Rusya Federasyonu ile temasları çerçevesinde gündeminde olmaya devam etmektedir.

Ayrıca Daimi Temsilci, Türkiye’nin Kırım Platformu’na verdiği desteği ve zirvelere en üst düzeyde katılımını belirtti. Yasin Serim ise Türkiye Cumhuriyeti’nin Kırım Platformu’nun faaliyetlerine desteğini sürdüreceğinin güvencesini verdi.

Türkiye’de Kırım Günleri, 23 Aralık’tan itibaren İstanbul ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Kırım Tatar diasporasının bir nevi başkenti sayılan Eskişehir’de düzenlendi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com