Borrell: Yaptırımlar işe yarasa da tek başına savaşı durdurmayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa diplomasi başkanı Josep Borrell, Rusya’ya yönelik yaptırımların işe yarasa da tek başına Ukrayna’daki savaşı durduramayacağına inanıyor.

Polonya yayını PAP ile yaptığı bir röportajda Borrell “Putin, Ukrayna’nın ilk geniş çaplı işgalinde ilerleyemedi ve şimdi doğuya doğru itiliyor. Ancak yaptırımlar sihirli bir cevap değil ve savaşı kendi başına durdurmayacak. Yaptırımlar kullandığımız araçlardan yalnızca biri, ancak çalıştıkları ve Rusya’ya zarar verdikleri açık. Rusya ekonomisi bunlardan ciddi şekilde zarar görüyor ve modernleşme yeteneğini kaybediyor” dedi.

Avrupa diplomasi başkanı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) tahminlerine göre gelecek yıl Rus ekonomisinin %5.6 oranında küçüleceğini sözlerine ekledi ki bu, tüm G20 ülkeleri arasında en kötü göstergedir. Rusya’nın GSYİH’sının %40’ını oluşturan 1.000’den fazla çok uluslu şirket, Rusya’daki faaliyetlerini gönüllü olarak azaltıyor.

Borrell “AB, Rus petrol ithalatını %90 oranında azalttı ve biz de Rus gazı ithalatımızı rekor düşük seviyeye indirdik. Ve unutmayalım ki yaptırımlar sadece AB tarafından uygulanmadı. Toplamda dünya GSYİH’sının %50’sini oluşturan 40 ülke Rusya’ya yaptırım uyguluyor.” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com