Pentagon, Ukrayna’nın Rusya’daki hedeflere yönelik İHA saldırıları için yeşil ışık yaktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Pentagon, saldırgan ülke tarafından kritik Ukrayna sivil altyapısına ve enerji tesislerine yapılan çok sayıda füze saldırısının ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere yönelik uzun menzilli saldırılarını zımnen onayladı.

İngiliz The Times gazetesinde belirtildiğine göre Rusya, Ekim ayında Ukrayna’da sivillere yönelik düzenli saldırılara başladığından beri, ABD Savunma Bakanlığı bu savaşın tehdidine ilişkin değerlendirmesini revize etti. Özellikle, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine silah tedarikinin Rusya Federasyonu ile NATO arasında askeri bir çatışmaya yol açıp açmayacağına dair yeni kararlar hakkında revizyona gitti.

Makaleye göre, Washington’un artık Kiev’e daha uzun menzilli silahlar tedarik etme olasılığı daha yüksek. Bu Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli askeri saldırısının başından beri gerçekleşen önemli bir gelişme.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak “Hala aynı tırmanma hesabını kullanıyoruz, ancak tırmanma korkusu orijinalinden farklı bir anlama geliyor. Şimdi her şey farklı. Bunun nedeni, Ukraynalıların Ruslar eliyle yaşadıkları acı ve vahşet nedeniyle savaşın hesabının değişmesidir.” dedi

Washington, Rusya Federasyonu topraklarında yeni uzun menzilli saldırıların dramatik bir tırmanışa yol açabileceği konusunda artık daha az endişeli. Çünkü, şimdiye kadar, Moskova’nın “misilleme” saldırılarının tümü, Ukrayna’daki sivil hedeflere yönelik konvansiyonel füze saldırılarını içeriyordu.

Bundan önce Pentagon, Kremlin’in taktik nükleer silahlarla karşılık vereceğinden veya komşu NATO ülkelerini hedef alacağından korktuğu için Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’na yönelik saldırıları konusunda daha temkinliydi.

Rusya, İran’dan yine yüzlerce insansız hava aracı ve füze siparişi verdi

Aynı zamanda, Washington’un Ukrayna ordusunun Rusya topraklarının derinliklerine yönelik uzun menzilli saldırılarını alenen destekleme niyeti de yok. ABD’nin onlarla ilgili resmi tutumu bu hafta Dışişleri Bakanı Anthony Blinken tarafından açıklandı ve “Ukraynalıları Rusya’ya saldırmaya teşvik etmedik veya izin vermedik” dedi.

Aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Kiev’e ‘Ruslara saldırmayın’ demiyoruz. Onlara ne yapacaklarını söyleyemeyiz. Silahlarını nasıl kullanacaklarına karar vermek onlara kalmış. Ancak tedarik ettiğimiz silahları kullandıklarında, biz sadece Ukrayna ordusunun uluslararası savaş yasalarına ve Cenevre Sözleşmesine uyması konusunda ısrar ediyoruz.” dedi.

Pentagon’daki kaynak “tek kısıtlamalar bunlar” diye vurgulayarak, Ukrayna’nın bunlara bağlı kaldığını da sözlerine ekledi.

Bu kısıtlamalar çerçevesinde Ukrayna güçleri artık Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere yönelik daha aktif eylemlerde bulunuyor. Ukrayna, saldırı başlatmak için ABD tarafından sağlanan silahlar yerine kendi insansız hava araçlarını kullanmaya çalıştı.

1970’lerde geliştirilen Sovyet Tu-141 Strizh gözetleme sistemlerine dayanan dronlar, menzilleri ve alçak irtifa uçuşları gerçekleştirmek için yeniden programlandı.

Bu tür güncellenmiş Tu-141’lerin bu hafta Rusya sınırına 480 km uzaklıktaki askeri üslere ve Ukrayna sınırına yaklaşık 130 km uzaklıktaki yakıt tanklarına düzenlenen üç baskına karıştığını ve her durumda hava savunma sistemlerinin görüşünden kaçtığını söyleniyor. Drone’lar, seyir füzeleri gibi alçak irtifada yaklaşık 965 km/s hızla uçabiliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Makale, ABD’nin Ukrayna’ya Rusya’yı daha derinden vurabilecek daha uzun menzilli silahlar sağlamaya karar vermesi durumunda, olası bir tırmanma korkusunun keskin bir şekilde artabileceğini söylüyor. Ancak Pentagon yetkilileri, Kiev’in Rusya’yı vurmak veya Kırım’ı daha etkili bir şekilde işgal etmek için kullanılabilecek füzeler ve avcı-bombardıman uçakları da dahil olmak üzere daha uzun menzilli Amerikan silahları taleplerinin ciddi şekilde değerlendirildiğini açıkça belirtti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com