Rusya, İran’dan yine yüzlerce insansız hava aracı ve füze siparişi verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

New York’taki Birleşmiş Milletler’den isimsiz diplomatik kaynaklar gazetecilere verdiği demeçte, “İran’ın Rusya’ya insansız hava araçları ve füze tedarikini önemli miktarlarda artırmayı planladığını biliyoruz.” dedi.

DW raporlarına göre Moskova, Ukrayna’ya karşı savaş sırasında yoğun kullanım ve kayıplar nedeniyle kendi füze ve insansız hava araçlarının akut eksikliğini bu şekilde kapatmak istiyor. Diplomatlar, birkaç yüz İran balistik füzesi ve yüzlerce İHA’dan bahsettiklerini söylüyorlar.

Gazetecilerin muhataplarından biri, “Henüz sevk edildiğini sanmıyorum, ancak açıkça sipariş listesindeler” dedi.

Gazete, Rusya’nın askeri yardım için Tahran liderliğine tam olarak nasıl teşekkür edebileceğinin hala belirsiz olduğunu yazıyor. Ancak diplomatik çevrelerin tahminlerine göre mesele büyük olasılıkla parayla değil askeri yardımla ilgili olacak: “Savunma işbirliğinin önemli ölçüde derinleşmesi muhtemel. Bu da bölgenin güvenliği için çok büyük sonuçlar doğuracak” denildi.

Bu yılın Ağustos ayında Rusya, İran’dan daha sonra Rus adını “Sardunya” (Герань) olarak alan büyük miktarda insansız hava aracı aldı. Ruslar, bu kamikaze insansız hava araçlarını Ukrayna’nın askeri ve sivil altyapısına yönelik yoğun saldırılar için aktif olarak kullanmaya başladı.

Ayrıca, Amerikan yayını Washington Post, Batı özel servislerine atıfta bulunarak, İran insansız hava araçlarının üretimi için teknolojilerin Ruslara devredilmesine ilişkin Tahran ile Moskova arasındaki anlaşmalar hakkında bilgi verdi.

Buna ek olarak, son zamanlarda medya, İran liderliğinin İran’da Eylül ayından bu yana azalmayan protesto dalgasını bastırmak için Rusya’dan yardım istediğini bildirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com