Ukrayna’nın tahmini nüfusu açıklandı: 37 milyon

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Devlet Bakanı Dmitri Dubilet tarafından Ukrayna nüfusunun değerlendirilmesi çalışmalarının tamamlandığı ve sonuçlarının belli olduğu belirtildi. Yapılan çalışmaya göre Ukrayna’nın nüfusu 37 milyon 289 bin kişi olarak belirlendi.

Dubilet, Telegram kanalı ve Facebook sayfasında yaptığı açıklamada “3 aylık yoğun çalışmayı değerlendirdik. Devlet için bu çalışmanın fazladan bir maliyeti olmadı.” diye yazdı. Yapılan

Geleneksel nüfus sayımı ise 3.4 milyar UAH’a (2020 için belirlenen bütçe) mal olacak ve sonuçları 2021’in ilk çeyreğinde açıklanacak.

Ukrayna Nüfusunun Cinsiyet Dağılımı

Yapılan çalışmaya göre bugün Ukrayna‘da 20.01 milyon kadın, 17.28 milyon erkek yaşamaktadır.

Dubilet “Ne yazık ki, bu rakama sürekli olarak yurt dışında ve işgal altındaki bölgelerde yaşayan insanlar dahil değildir. Bu, 1 Aralık 2019 itibariyle Ukrayna topraklarında fiziksel olarak bulunan insan sayısı.” dedi.

Bilgi toplamada kullanılan üç yöntemi de açıkladı:

  • Mobil operatörlerin verileri. İki aylık abone sayısına ilişkin veriler alınmış ve bir aydan kısa bir süre boyunca çevrimiçi olan aboneler hariç tutulmuştur. Hariç tutulan modem cihazları. Telefon sayısı konusunda büyük ölçekli bir vaka çalışması yapılmıştır.
  • Emeklilik fonu verileri: İnsanların cinsiyet ve yaşa göre dağılımı. Devlet İstatistik Servisi ve kayıtlarından alınan veriler. Emeklilik Fonu verileri yaş ve cinsiyet bilgisi yoluyla alınıp tahmin edildi;
  • Bireylerin devlet kayıtlarının verileri.

Kiev ise Ukrayna’nın en kalabalık şehri haline geldi. Kiev‘de ülke nüfusunun % 10’lık bir kesimi (3,7 milyon) yaşarken Kiev bölgesinde de yaklaşık 2.3 milyon kişi yaşamaktadır.

Tahmin ne kadar doğrudur?

Dubilet tarafından yapılan açıklamaya göre farklı yöntemlerle yapılan değerlendirme sonuçları arasındaki maksimum fark % 2.86 çıkmıştır.. Zamanlama ve maliyet göz önüne alındığında bu çok kabul edilebilir bir sonuçtur. Hükümette veya özel sektörde daha fazla doğruluk gerektirecek neredeyse hiçbir idari kararın olmadığına inandığını belirten Dubilet, geleneksel nüfus sayımının daha az değil, belki daha fazla bir hata verdiğini akılda tutulmasını da ekledi. Ancak geleneksel nüfus sayımında tahminde bulunulandan daha fazla veri (etnik köken veya hane halkı durumu gibi) elde edildiğini de belirtti.


Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com