Ambargo yürürlükte: Türkiye, Rus petrolü taşıyan bazı tankerlere boğazları kapattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus petrolüne uygulanan ambargonun yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye kıyılarında petrol tankerleri trafiği sıkışıklığı oluştu. 19 petrol tankeri Ankara’nın, boğazlarından geçen gemilerin tam sigorta kapsamına girdiğinin kanıtlanmasını talep etmesi sebebiyle Türk sularını geçemedi.

Financial Times’a göre Türkiye, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş için petrol gemilerinin tam sigorta kapsamına sahip olduğunu kanıtlamasını şart koşuyor.

Belirtildiği gibi, her iki taraftaki boğazların yakınında en az 19 petrol tankerinden oluşan bir trafik sıkışıklığı oluşmuştur. Gemilerden biri altı gündür bekliyor.

Ukrayna’daki savaş ve Rus petrolüne uygulanan ambargo:

Mayıs 2022’nin sonunda AB liderleri, Rus petrolünün ihracatına yasak getirilmesi konusunda anlaştılar .

1 Aralık 2022’den itibaren Türkiye, petrol nakliyecilerinin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçiş için sigorta yaptırmasını zorunlu kılıyor. Yeni kurallar, Türkiye resmi olarak katılmasa da, AB ve İngiltere’nin Rusya Federasyonu’na yönelik yaptırımlarına uyumla ilgili. Türkiye ise, Rus petrolü taşıyan sigortasız tankerlere boğazları kapattı.

3 Aralık’ta Avrupa Birliği Konseyi, Rusya’dan ihraç edilen petrolün maksimum fiyatını varil başına 60 ABD doları seviyesinde belirleme kararı aldı.

5 Aralık 2022’de Rusya’ya yönelik AB petrol yaptırımları yürürlüğe girdi.

Tavan fiyat, 5 Aralık’tan itibaren Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya ve Avustralya’nın Rus tanker petrolüyle ilgili hizmetleri yalnızca belirli bir tavan fiyattan veya bunun altında satın alınması durumunda sağlayacağı anlamına gelmektedir. 5 Şubat 2023’ten itibaren Rus petrol ürünlerinin satın alınması da yasaklanacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com