New York Times: Önümüzdeki dört hafta Ukrayna’daki savaşın sonucunu belirleyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre, savaşın bir sonraki aşaması bir dereceye kadar Rusya’nın lehine olacak, çünkü birlikleri daha açık arazide ilerleyebilecek ve şehirlere sıkışmayacak.

New York Times’da çıkan bir makalede Başkan Joe Biden yönetimindeki üst düzey yetkililere göre, önümüzdeki dört hafta, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının nihai sonucunu belirleyecek ve uzun vadeli sonuçlarla Avrupa haritasını on yıllar boyunca şekillendirecek. Bu, ‘ın Amerikan baskısının materyalinde bildirildi .

ABD’li analistler hâlâ savaşın uzun ve yorucu olmasını bekliyorlar; Rusya’nın Donbass’taki ilerlemesini geri püskürtmek için Ukrayna’ya acilen ve mümkün olduğunca çok sayıda yeni silah, özellikle de uzun menzilli topçu ve topçu radarı sağlamanın zorunlu olduğuna inanıyorlar.

Hızlı hareket etmeye kararlı olan Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark A. Milley bu hafta dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerle görüşmelerde bulundular ve gelecek ayın savaşın gidişatı için belirleyici olacağı sonucuna vardılar.

ABD’li yetkililer, Rusya’nın doğu Ukrayna’da başarılı olması halinde, Başkan Putin’in sözde “özel askeri operasyonu” sınırlı bir başarı olarak daha iyi sunabileceğini ve Ukrayna’nın Rus yanlısı azınlığı için koruma sağladığını iddia edebileceğini söylüyor.

Ancak Ukrayna ordusu Rusya’nın Donbass’taki ilerlemesini durdurabilirse, Putin’in önünde kesin bir seçim olacak: yıllarca sürebilecek bir savaşa daha fazla kaynak aktarmak ya da barış görüşmelerini ciddiye almak.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisine göre, önümüzdeki ay, hem Rusya hem de Ukrayna için belirleyici bir dönüm noktası olacak. Savaşın bu aşaması, askeri kuvvetleri şehirlerde çıkmaza girmek yerine daha açık arazilerde ilerleyen Rusya’nın işine geliyor.

Ancak yetkili, Pentagon’un doğru silahlarla ve yüksek moral ve motivasyonu koruyarak Ukrayna kuvvetlerinin yalnızca Rus ilerlemesini durdurmakla kalmayıp onu geri püskürtebileceğine inandığını söyledi.

2016’dan beri Ukrayna’nın savunması üzerinde çalışan eski ABD Özel Harekat Kuvvetleri Avrupa Komutanı Tümgeneral Michael S. Repass bir e-postada, “Bu, Rusya’nın tüm Donbass’ı ele geçirme yolunda ilerlemesini durdurmaları gerektiği için Ukrayna için belirleyici bir an” dedi.

İspanya’dan Ukrayna’ya 200 ton mühimmat, Danimarka’dan silah alımı için para

Repass’ın belirttiği gibi, Rusya ülkenin doğusunu ele geçirmeyi ve Kırım’a bir kara koridoru oluşturmayı başarırsa, Moskova müzakere edilen herhangi bir çözümde daha güçlü bir konuma sahip olacaktır.

Daha önce, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus yetkililerin Ukrayna’nın tam ölçekli işgalini “özel bir operasyon” olarak adlandırdıkları için Rusya’nın bir sonraki aşamaya başladığını söyledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com