SBU 2020’de 600 siber saldırıyı önleyerek 20 hacker grubunu ortaya çıkardı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SBU basın servisinin bildirdiğine göre, geçtiğimiz yıl, Ukrayna Güvenlik Servisi, hükümet organlarının bilgi kaynakları ve kritik altyapı tesislerine yönelik 600 siber saldırıyı etkisiz hale getirdi.

siber güvenlik

Basın servisi tarafından yayınlanan mesajda “Bu saldırıların önemli bir kısmı hibrit saldırı araçlarıydı. Amaçları Ukrayna’daki bilgi güvenliğini çökertmek veya yıkıcı içerik yaymaktı.” denildi.

Ayrıca birçok siber saldırıya karışan 20 grup etkisiz hale getirildi, bir milyon izleyici kitlesine sahip 2 bin 600’den fazla topluluk ve yaklaşık 60 bin hesap kapasiteli 21 bot engellendi.

SBU, “SBU’nun siber uzmanlarının çalışmaları sayesinde, Ukrayna karşıtı propagandanın yayılmasından ötürü 40 kişiye cezai sorumluluk davası açıldı ve 32 sanık daha şimdiden mahkum edildi. İnternette ayrılıkçılık propagandasına karışan 158 yabancının Ukrayna’ya girmesi yasaklandı.” dedi.

Toplamda, 2020 boyunca, SBU’nun siber bölümlerinden gelen materyallere dayanarak 496 ceza davası başlatıldı; bunların 129’u bilgisayar ağlarının veya otomatik sistemlerin çalışmasına yetkisiz müdahale olaylarıyla ilgili vakalar oldu.

Ayrıca SBU’nun girişimiyle, bazı Rus siteleri ve yazılım ürünlerine yaptırımlar uygulandı. Ayrıca Google ve Apple’, elektronik platformlarında yasaklanmış Rusça uygulamalarını engellemeleri için itirazda bulunuldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com