New York Times: ABD, Ukrayna’nın savaş alanındaki mücadele şeklini beğenmiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: facebook.com/GeneralStaff.ua

The New York Times gazetecileri, iki yıllık askeri ittifakın ardından Ukrayna ile ABD arasındaki ilişkilerin karşılıklı hayal kırıklığı nedeniyle kötüleşmeye başladığını yazıyor. Washington ve Kiev birbirlerin hayal kırıklığına uğratıyor.

NYT gazetecileri özellikle Pentagon’un hayal kırıklığının tek bir soruna indirgendiğini söylüyorlar: Ukrayna, Amerikalı stratejistlerin senaryosuna göre savaşmayı reddediyor. İlk başta, ABD’nin cephenin bir bölümünde büyük bir grupla Kiev’e saldırmayı teklif ettiği bir Ukrayna karşı saldırısının konuşulduğu kaydedildi. Bunun yerine Ukrayna ordusu, birkaç cephede daha az görünür gruplar halinde saldırmayı seçti.

Ayrıca ABD’nin daha önce Ukrayna’ya Avdiivka’dan çekilmesini teklif ettiği ancak Kiev’in anlaşmayı sonuna kadar elinde tuttuğu kaydedildi. ABD’li yetkililere göre Ukrayna ordusu, “stratejik değeri olmayan” “şehirler için yapılan savaşlar” yerine saldırılara odaklanmalı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ancak Ukrayna, ABD’deki siyasi tartışmalardan ötürü cephede oluşan mühimmat sıkıntısı sebebiyle hayal kırıklığına uğradı. Ayrıca Ukrayna, savaş uçakları veya uzun menzilli füzeler gibi gelişmiş silahların Kiev’e transferindeki gecikmeden de hayal kırıklığı yaşıyor.

Buna rağmen yayın, askeri ittifakın bozulmasından söz edilmediğini, her iki tarafın kararlılığının devam ettiğini yazıyor. Örneğin ABD, fon eksikliğine rağmen Ukrayna’ya tüm istihbarat verilerini sağlamaya devam ediyor ve Pentagon, ortaklarıyla yaptığı toplantılarda Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmasını teşvik ediyor.

Yayın ayrıca Pentagon’un Kerç Köprüsü’nün yıkılmasını Ukrayna’nın 2024 askeri hedefleri arasına dahil ettiğini belirtiyor: “Rus birlikleri köprüyü malzeme ve lojistik için kullanıyor ve bu onların güney Ukrayna ve Kırım’daki çabaları açısından kritik önem taşıyor.”

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com