Lviv bölgesinden 3 Ukraynalı kadın dağcı, Ağrı Dağı’nda zirve yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Lviv bölgesinde bulunan Slavske’den üç kadın dağcı, Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı’na tırmandı. Tırmanış üst üste beş gün sürdü. Neler söylediler?

Lviv Portal’ında yayınlanan bir habere göre Türkiye’nin en yüksek zirvesi, 5137 m yüksekliğe ulaşan Ağrı Dağı’nda, Slavske’den Lydia Levkovich, Irina Popovich ve Lyudmila Koval zirve yaptı. 

Toplamda beş gün süren tırmanışta dağcılar ilk olarak 3200 m yüksekliğe tırmandı, kamp kurdu ve iklime alıştı, ardından 4000 m yüksekliğe ve en sonunda zirveye ulaştı. 

Kadın dağcılar, Ağrı’da zirve yapmanın onlar için kolay olmadığını, yükseklikten kaynaklı olarak başağrısı, baş dönemesi ve taşikardi şeklinde yan etkilerini yaşadıklarını belirtti.

Lydia LevkovichDağın eteğine vardığımızda ve zirveyi gördüğümüzde hissettim: Orada olacağım. Dağ bize müsaade edecek, kim dağa çıkarsa ne demek istediğimi anlayacaktır. Son tırmanışa gece saat 01:00’de başladık. 6:20’de zirveye ulaştık. Müthiş bir coşku. Kafamda tek bir düşünce var: Ben yaptım.” şeklinde izlenimlerini aktardı.

Aynı zamanda turistler, özel olarak donatılmış ve eğitimli rehber eşliğinde uyumlu bir ekip tarafından Ağrı’ya tırmanmalarına yardım edildiğini belirtiyorlar. Yükselişin zor dakikalarında, grup içerisinde bulunan ve beş kez zirve yapmış 71 yaşındaki bir üyesinden ilham aldıklarını belirtten LevkovicSon derece havalı bir takımımız vardı. Rehberimiz Orest Kinash inanılmaz bir insan, biz Volodymyr Pavlyshyn tarafından biraraya getirildik ve bilirsiniz, reddetmesi imkansız. Belki de bu yüzden hiçbirimiz gitmekte ve zirveye ulaşmakta tereddüt etmedik. Ekibimizde başka bir efsane daha vardı: Volodymyr Lyutov. Sadece hayal edin, o 71 yaşında ve bu beşinci zirvesi.” dedi.

Sadece yeni izlenimler veren değil, aynı zamanda hayata “taze” bir bakış açısı veren dağlara gitmekten korkmayın diyen Iryna PopovychDağlar bir güç yeridir, inanın böyle bir yürüyüşten sonra sorunlara farklı bakacaksınız! Gerçekten var olmadıklarını anlayacaksınız.” diye ekledi.

Ukrayna’nın Gözdesi Karpatlar’da Hayat (Röportaj)

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com