Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’i Kiev’de kabul eden Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ziyaretin ABD’nin 2014 yılından beri desteklediği Ukrayna’nın bağımsızlığı ve egemenliği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Zelenskiy “Desteğiniz için minnettarız. Bugün, bu sadece Ukraynalılar için de çok önemli bir işaret: çünkü Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ile çok iyi ilişkilerimiz olduğunu biliyor. İlişkilerimiz sadece duygusal değil, aynı zamanda çok sağlam. Bu ziyaret, bugün Avrupa ve kuzey komşumuz için çok önemli bir sinyaldir.” dedi.

Cumhurbaşkanı, bugün ABD’nin desteği, Ukrayna ve AB’nin ortak çalışması sayesinde Rusya Federasyonu’nun olası tırmanışının durdurulduğunu vurgulayarak “Ve gerçekten: şimdi bölgede silahlı ateşleme sayısı biraz azaldı. Savaşın sona erdirilmesi konusu Ukrayna için bir öncelik ve her birimiz için bir önceliktir.” dedi.

Antony Blinken ise Ukrayna’daki sıcak karşılamadan bahsetti ve Vladimir Zelenskiy ile son telefon görüşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden ABD Başkanı Joe Biden‘dan getirdiği içten tebriklerini ileterek “Egemenliğinize, toprak bütünlüğünüze ve bağımsızlığınıza olan güçlü bağlılığımızı yerinde görmek ve ortaklığımızı yeniden teyit etmek için yakın gelecekte Ukrayna’yı ziyaret edeceğini iletmemi istedi.” dedi.

Antony Blinken, ABD ile Ukrayna arasındaki ortaklığın uzun yıllardır gelişmekte olduğunu, özellikle ABD’nin silahlı saldırılarla mücadelede Ukrayna’yı desteklediğini kaydederek “Ayrıca demokrasiyi güçlendirmede, kurumlar inşa etmede, yolsuzlukla mücadelede ve reformları ilerletmede sizi destekliyoruz. Yakın çalışmaya devam etmeyi ve birlikte çok şey yapmayı planladığımızı teyit etmek istiyoruz. Şahsen şunu söylemek istiyorum: Özellikle 2014’ten beri Ukrayna’da çok zaman geçirdim. Çok zor zamanlarda kaydettiğiniz ilerlemeyi ve sonuçlarını görmek çok güzel. Başkan adına sizlerle aranızda olmanın büyük bir mutluluk olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Önümüzde çok iş var.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com