Kurt Volker: Ukrayna, Kırım’ı işgalden kurtarmaya hemen şimdi başlayabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: t.me/V_Zelenskiy_official

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna eski Ukrayna Müzakereleri Özel temsilcisi Kurt Volker, Rusya’nın, Ukrayna’nın Kırım’ı geri alma girişimlerine karşılık olarak nükleer silah kullanma olasılığını çok düşük gördüğünü söyledi.

Bir teleton yayınına katılan Valker, bu aşamada Ukrayna’nın, Kırım köprüsüne erişimi engelleyerek ve Sivastopol’daki askeri üssü yıkarak Kırım’ı Rusya’dan izole etmesi gerektiğini belirtti.

Yarımada üzerinde kontrol olmadan denizde güvenliği sağlamanın çok zor olacağını, Kırım’ın Ukrayna’nın gelecekteki güvenliği için çok önemli olduğunu vurgulayan Volker, artık Kırım’ı askeri güçle ele geçirmeye gerek olmadığını da sözlerine ekledi. “Artık Kırım’ı Rusya’dan izole etmek gerekiyor. Özellikle bu, Kırım köprüsü tekrar vurularak yapılabilir. Sivastopol’daki askeri üssü imha etmek mümkün. Bu adımlar, izole ederek Rusya’nın Kırım’ı askeri üs olarak kullanmasını son derece zorlaştıracak. Bence bu başarılabilir. Ukrayna bunu şimdi yapabilir.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in böyle bir gelişmeye nasıl tepki vereceği sorusuna Volker, Putin’in şimdiden elindeki her şeyi Ukrayna ile savaşa attığını söyledi. “Yeni eleman alıyor. Türkiye’ye, İran’a, Kuzey Kore’ye yöneliyor. Onu zaten yapıyor. Başka yapabileceği seçenekleri çok sınırlı.” dedi.

Ona göre insanlar Rusya’nın nükleer mi yoksa kimyasal silah mı kullanacağı konusunda endişeli. Aynı zamanda, Rus askeri kuvvetlerinin bile böyle bir gelişmeye karşı olduğunu, çünkü bundan sonra daha savunmasız hale geleceklerini ve şu anda olandan daha büyük bir tepki alacaklarını bildiklerini kaydeden Volker, “Bu yönde bir tırmanış olacağını düşünmüyorum. Rusya’nın nükleer silah kullanma olasılığı oldukça düşük. Çünkü bu bir tepkiye neden olacaktır.” dedi.

Taktik düzeyde bile Rusya’nın kendi birliklerini yenilgiden koruyacak donanıma sahip olmadığını da sözlerine ekleyerek, Çin ve Hindistan’ın bile Putin’i nükleer silah kullanmaması konusunda uyardığını hatırlattı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com