Seçim Öncesi Ukrayna Karıştı! Poroşenko Bloğu, Çatışmalara Katılanlar Cezalandırılmalı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Poroşenko Bloğu, 9 Mart’ta Kiev ve Çerkasi’de meydana gelen olayların Ukrayna’nın egemenliğine karşı gerçekleştirilmiş bir kışkırtma olduğunu ifade ederek göstericilerin cezalandırılmasını istedi.

Siyasi blok tarafından olaylar hakkında yapılan açıklamada, “Ukrayna’ya kaos getirme girişimlerinden biri daha. Saldırganlar ve intikam arayanlar, bunu gerçekleştirmek için sokakları barikatlarla kapatarak, polisle çatışma konusunda halkı kışkırtarak, Ulusal Muhafız memurlarına el bombası atarak ve benzeri saldırgan eylemleri gerçekleştirerek beş yıldır mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Bu tam da Rus propagandasının temsilcilerinin istediği şey. Tek amaç, demokratik ve Avrupa yanlısı rejimi devirmek” ifadeleri kullanıldı.

Gerçekleşen saldırılar konusunda Rus oligarkları ve intikam almak isteyenleri sorumlu tutan Petro Poroşenko Bloku açıklama metninde, “Ülkemize yönelik Rus saldırganlığının başlangıcından beri bağımsız bir ülke olma hakkı için mücadele ediyoruz. Bu yüzden hiç kimse Ukrayna’yı içeriden satın alamayacak veya birliğini bozamayacak. Hırslarını memnun etmek için sokaklarda şiddeti kışkırtmak ve kan dökülmesine neden olmak isteyen herkes, ilk önce kolluk kuvvetleriyle yüzleşmeli” sözlerini kaydetti.

Açıklamada son olarak, “ülke egemenliğine karşı provokasyonları durdurmak için”, Kiev’de polis memurlarına ve Çerkasi’deki vatandaşların barışçıl gösterilerine saldıranların cezalandırılmaları çağrısında bulunuldu.

ÇERKASİ’DE YAŞANANLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada Çerkasi bölgesinde yaşananlarla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Çerkasi’de “Ulusal Kolordu” mensupları, Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun konvoyunun önünü kesmeye çalışarak, polislere ve bazı vatandaşlara karşı provokasyonda bulundu. Eylemciler, yanıcı maddeler kullanarak Devlet Başkanı’nın konuşma yaptığı sahneye çıkmak istediler. Polisler gerekli müdahaleyi yaptılar.”

Başkent Kiev’in  yaklaşık 150 kilometre güneydoğusunda bulunan Çerkasya şehrinde, Poroshenko’nun 31 Mart’taki cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaptığı kampanya konuşması sırasında kolluk kuvvetleriyle “Ulusal Kolordu” adlı aşırı sağ örgütün temsilcilerinin çatışması sonucunda bölgenin Ulusal Polis Daire Başkanı da dahil olmak üzere 15 polis memuru yaralandı. Olayların ardından konuyla alakalı Ukrayna Ulusal Polisi tarafından soruşturma başlatıldı.

Bu sabah, Ulusal Kolordu ve Ulusal Muhafızlar hareketinin yüzlerce katılımcısı, Kiev’deki Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi binasının yakınında, savunma sanayi ile ilgili devlet teşebbüsü  “Ukroboronprom”da gazetelerin yayımladığı yolsuzluk iddialarında adı geçen sanıkların adalete teslim edilmesi talebiyle toplandı.

Ukrayna’da internet üzerinden kısa süre önce yayımlanan bir araştırma dosyasında birçok üst düzey ismin savunma alanında Rusya ile bağlantılı yolsuzluklara karıştığı iddiası ortaya atılmıştı.

Haberde Çerkasi ile ilgili video izlemel için tıklayın

Kaynak: qha.com.tr

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com