“Wagner komutanları” Ukrayna’da çocuklara yönelik toplu cinayetleri itiraf etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Hapishaneden Wagner’a katılmak için serbest bırakılan mahkumların Ukraynalı çocuklara yönelik toplu katliamlardan bahsettikleri itiraflarının yer aldığı bir video internette yayınlandı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sert tepki gösterdi ve her katili bulacağına söz verdi.

Videoyu Gulagu.net ekibi yayınladı.

İnsan hakları projesi Gulagu.net’in kurucusu Vladimir Osieçkin, YouTube kanalında “Wagner” birimlerinin iki eski komutanının işgalcilerin korkunç suçlarından bahsettiği yaklaşık bir buçuk saatlik bir video yayınladı.

İtirafta bulunan bu kişiler, Rus lideri Vladimir Putin tarafından şahsen affedilen ve Ukrayna’da savaşa gönderilmek üzere Rus kolonilerinden Yevgeniy Prigojin’in paralı ordusuna katılanlardı.

Özellikle, Saratov bölgesinden Rusya’nın UFSVP’sinin eski IC-13 mahkumu Azamat Uldarov ve Voronej bölgesinden Rusya’nın UFSVP’sinin eski IC-1 mahkumu Aleksey Saviçev itiraflarda bulundu.

Wagner’ın şu anda Rusya’da bulunan iki eski üyesi, Soledar ve Bahmut’ta 20’den fazla Ukraynalı çocuk ve gencin vurulması hakkında ayrıntılı olarak konuştu. Ayrıca beş yaşındaki bir kızı kafasına kurşun sıkarak nasıl öldürdüklerini de anlattılar.

İşgalci, “Çığlık atıyor, o küçük bir çocuk, anlıyorsunuz. 5-6 yaşlarında bir kızı kontrol kurşunuyla vurdum” diye o günü anlattı.

Ayrıca, esir alınan 50’den fazla Ukraynalı ve 500 Rus askerini (savaşı terk etmeye karar veren ve Ukraynalıları öldürme emirlerine uymayı reddedenler) ile bir çukura doldurarak nasıl havaya uçurduklarını anlattılar .

Ayrıca işgalciler, konut binalarını nasıl temizlediklerini ve çocuklar da dahil herkesi öldürdüklerini anlattılar.

İşgalcilerden biri “Yolda bize emir verildi, ne pahasına olursa olsun, etrafı kuşatıp temizlememiz, herkesi yok etme emri vardı” dedi işgalci.

Wagner’ın eski komutanları, 15 yaşın üzerindeki herkesi vurma emrini anlatırken “Barışçıl insanlar çıkıyordu. Bir de emir vardı: 15 yaş ve üzerindeki herkesi tek kelime etmeden vurun. 20-24 kişi vuruldu, 10 tanesi 15-17 yaşındaki gençlerdi” dedi.

Katiller ayrıca 40’ı çocuk olmak üzere 300-400 sivil bulunan bodrumu nasıl “temizlediklerini” anlattı.

Ayrıca, “Wagner” birimlerinin her iki eski komutanı da, Yevgeniy Prigojin‘in kişisel olarak ateş etme ve cinayetlerin yanı sıra onaylanmış terör yöntemleri ve vahşet için cezai emirler verdiğini söyledi. Emirlerine uyulmaması halinde işgalciler infazla tehdit edildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com