ISW: Rusya, Ukrayna’yı itibarsızlaştırmak için dini bir silah olarak kullanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Rusya, Ukrayna'yı itibarsızlaştırmak için dini bir silah olarak kullanıyor

Rusya Federasyonu’nda, Kiev-Peçerska Lavra’nın Ukrayna Kilisesi’ne devri sebebiyle, Ukrayna makamlarının insanların Noel’i kutlamasına izin vermediğini ve haklarına baskı yaptığını ilan etmeye başladılar.

Rus yetkililer, propagandalarını güçlendirmek ve Ukrayna’yı itibarsızlaştırmak için dini bir silah olarak kullanmaya başladı.

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (ISW) uzmanlarının belirttiğine göre Rus askeri blog yazarları, Ukraynalı askeri personelin Kiev-Pecherska Lavra’da bir Noel ayinine katıldığı 7 Ocak’ta yayınlanan görüntülere tepki gösterdiler ve bunu bir savaş olarak nitelendirdiler. Moskova Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne (UOK) karşı açık bir savaş. Birkaç Rus blogcu, görüntüleri Lavra’nın “sapkınlar ve şizmatikler” tarafından “ele geçirildiğinin” kanıtı olarak nitelendirdi.

Uzmanların da belirttiği gibi, Rusya’nın Lavra’nın Ukrayna Kilisesi’ne devrine verdiği tepki, Kremlin’in gerçekten de Ukrayna’yı şeytan olarak göstermek ve Rusya Federasyonu’nu Ortodoks değerlerin savunucusu olarak konumlandırmak için dini kullandığını doğruluyor.

ISW araştırmacıları, yetkililerin Ukrayna’daki insanların Noel’i kutlamalarına engel olmadığını vurgulayarak “Rus blog yazarları, Kiev-Peçerska Lavra’nın Kremlin ile açık bağları olan ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına maddi ve manevi destek sağlayan UOK’nin elinden yasal olarak devredilmesini Noel kutlama fırsatına bir saldırı olarak yanlış bir şekilde sundu.” dediler.

Bu bağlamda analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Noel konuşmasında Ukrayna’daki Rus birliklerine sürekli destek için Rus Ortodoks Kilisesi’ne teşekkür ettiğini hatırlattı.

Uzmanlar, Ukrayna’da Rus propagandasının iddia ettiği gibi Ortodoks Hristiyanların dini özgürlüklerinin baskı altına alınmadığını vurguladı. Ukrayna makamları, Ukrayna kültürel mirasını Kremlin ve onun savaşıyla ilişkili dini unsurlardan uzaklaştırmaya çalışıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com