AİHM, 25 Ocak’ta Donbass’ın işgaline ilişkin davanın kabul edilebilirliğine ilişkin kararı açıklayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya’nın 2014 yılında Donbass’ı işgaline ilişkin davanın kabul edilebilirliğine ilişkin kararını 25 Ocak’ta açıklayacak. Ukrayna için olumlu bir karar çıkması halinde AİHM davayı esastan incelemeye devam edecek.

AİHM işlerinden sorumlu Komiser Margarita Sokorenko Facebook’ta yayınladığı mesajda “AİHM’de yeni yılı “Ukrayna ve Hollanda – Rusya’ya karşı” adlı devletler arası davanın kabul edilebilirliğine ilişkin bir kararla açıyoruz. 25 Ocak’ta AİHM, sözde Donbass davasındaki kararını kamuoyuna açıklayacak: ilk dava 2014’te Rusya’nın Kırım ve Donbass’tan Ukrayna’ya karşı savaş başlattığı ve Doğu Ukrayna’nın ele geçirilmesiyle ilgili olacak. Artık uluslararası arenada saldırganla yüzleşmenin yasal cephesi açıldı.” dedi.

Ona göre bu, “Rusya’ya karşı Ukrayna ve Hollanda” davasıyla ilgili. 2014 yılından bu yana geçici olarak işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya tarafından insan hakları ihlallerinin idari uygulamasıyla ilgilidir. Özellikle, Temmuz 2014’te Donetsk bölgesi üzerinde MH-17 uçağının düşürülmesiyle ilgili olacak.

Sokorenko, Ukrayna için olumlu bir karar çıkması halinde AİHM’nin davanın esasını incelemeye devam edeceğini vurgulayara “2014’ten beri bu davayı yürüten bir avukat olarak ve bu dava için ne kadar çaba sarf edildiğini, Ukrayna’nın hangi kanıtlara dayandığını ve Rusya’nın buna cevaben hangi argümanları kullandığını biliyorum: AİHM davayı yeniden esastan ele alacak.” şeklinde kendinden emin konuştu.

AİHM’nin Ocak 2021’den itibaren başka bir uluslararası “Ukrayna – Rusya (Kırım ile ilgili)” davasını da değerlendirmektedir.

Sokorenko, “Ve bu, Rus işgalcilerin tabutuna yeni bir uluslararası yasal çivi olacak.” diye ekledi.

MH-17 uçağının düşürülmesi davasını inceleyen Lahey Bölge Mahkemesinin, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin en erken Mayıs 2014’ten bu yana Rusya Federasyonu tarafından kontrol edildiğine karar verdiğine dikkat edilmelidir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com