Ukrayna doğal ekosistemlerini kaybetmeye devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna çayırlar, bozkırlar, nehirler, ormanlar, bataklıklardan oluşan doğal ekosistemlerini kaybetmeye devam ediyor.

Ukrayna’daki Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan (WWF) çevrecilere göre, tatlı su kaynaklarının durumu ile ilgili durum kötüleşiyor ve bu da tüm ekosistemi ölümüne tehdit ediyor.

Çevreciler, ülkenin bazı bölgelerinde, ekilebilir arazinin bölgenin % 80’inden fazlasını oluşturduğunu bildiriyor.

Bilim adamları ayrıca Mayıs ayında tarlalarda kuraklık olacağını da söyledi.

Çevreciler “Bilimsel bir bakış açısından, yeni alanlar oluşturmayı sadece durdurmak değil, aynı zamanda ekilebilir arazinin bir kısmını çayırlar, ormanlar, bozkırlar ve diğer doğal sistemlerin durumuna geri döndürmek de gereklidir. Bu görev aynı zamanda özellikle Polesie’deki sulak alanların ve turba alanlarının restorasyonunu da içerir.” şeklinde dikkat çekti.

Uzmanlar, “Ukrayna’da tatlı suda bir azalma konusunda uzun vadeli tahminin tehdit edici” olduğu konusunda uyarıyorlar, “onun için ekilebilir arazinin Ukrayna’nın % 50’sinden % 30’una nasıl düşürüleceğini ciddi şekilde düşünmeniz gerekiyor” diyorlar.

“Ulusal tür yönetimi sisteminde, bu gerçek bir “kara delik”tir. Bazı bilimsel çalışmalar, özellikle Dinyeper Kaskadının rezervuarlarında, Karadeniz ve Azak Denizlerinde, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının sayısının azalmaya devam ettiğini göstermektedir.”

Bilim adamları Ukrayna için olası bir senaryoya göre, bu yüzyılın ortalarında ticari balıkçılık tamamen durma noktasına gelecek.

Kaynak: golos.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com