ISW analistleri, Putin’in Belarus ziyaretinin amacını yorumladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk ziyareti sırasında iki ülkenin entegrasyonu konusunda tavizler elde etmek ve Ukrayna’ya yeni bir saldırı için koşullar yaratmak amacıyla Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya baskı yapacak.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü analistlerine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk ziyaretinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko‘ya iki ülkenin entegrasyonu konusunda taviz vermesi için baskı yapacak.

Kremlin, Beyaz Rusya üzerinde Rus kontrolü sağlamak için Birlik Devleti’ni kullanmaya çalışıyor.

Onlarca yıldır yaptığı gibi şimdiden talepleri Rusya entegrasyonundan saptırmak için koşulları yaratmaya çalışan Lukaşenko “Belarus’u bizden başka kimse yönetmiyor ve Belarus’un Rusya ile ilişkiler kurmaya hazır ancak bağlarının her zaman bizim egemen ve bağımsız bir devlet olduğumuz gerçeğinden gelmesi gerekmektedir.” diye vurguladı.

Lukaşenko şimdiye kadar Rusya’nın artan entegrasyon taleplerine büyük ölçüde direndi ve Belarus güçlerini Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline katılmaları için görevlendirmeyi reddetti.

Zelenskiy: Diplomasi yolu 1991’de sınırlara girdikten sonra başlayabilir

Minsk ziyareti, Putin’in Ukrayna’da yeni bir saldırı için koşullar yaratmaya çalıştığını gösterebilir.

ISW şu anda Rusya’nın Beyaz Rusya’dan Ukrayna’yı işgalini düşük ama mümkün olarak değerlendiriyor. Belarus güçlerinin bir Rus saldırı gücü olmadan Ukrayna’yı işgal etmesi pek olası değil. Lukaşenko’nun Belarus birliklerini Rus birliklerinin yanında Ukrayna’da savaşmaya göndereceği henüz net değil.

Ancak Putin ile Lukaşenko arasındaki görüşme en azından Ukrayna’nın iradesini ve Batı’nın Ukrayna’yı destekleme isteğini kırmaya yönelik ayrı bir Rus istihbarat operasyonunu kolaylaştıracak. Bu toplantı, Ukraynalıları ve Batılıları Rusya’nın Beyaz Rusya’dan Ukrayna’ya saldırabileceğine ikna etmeyi amaçlayan bir Rus propagandasını destekleyecektir. Rusya’nın Kiev’de devam eden saldırıları, Belarus’a sürekli asker konuşlandırması ve süregelen kavgacı söylem, hepsi bu propagandanın birer parçası.

Kremlin’in Ukraynalıların savaşma iradesini kırması pek olası değil. Moskova muhtemelen Batı’yı Ukrayna’nın mevcut cephe hattını temelden değiştiremeyeceğini ve savaşın fiilen bir çıkmaza girdiğini kabul etmeye ikna etmeye çalışıyor.

ISW, bu sonucun yanlış olduğuna ve Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda önemli bir kritik bölgeyi kurtarma şansının yüksek olduğuna inanıyor.

ISW analistlerinden önemli bulgular

  • Rusya’nın saldırı operasyonları yürütme kabiliyetini geliştirmemesine rağmen, Rus saldırıları Ukrayna sivil halkı için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.
  • Dmitriy Medvedev, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteği zayıflatmayı amaçlayan propagandayı desteklemek için kışkırtıcı ama uygunsuz yorumlar yaptı.
  • Lukaşenko, Rus entegrasyonu taleplerini reddetmek için şimdiden koşulları yaratıyor.
  • Putin’in yaklaşan Minsk ziyareti, Belarus topraklarından yeni bir saldırı için gerekli koşulları yarattığını gösteriyor olabilir.
  • Putin ve Lukaşenko arasındaki görüşme, Ukrayna’nın iradesini ve Batı’nın Ukrayna’yı destekleme isteğini kırmayı amaçlayan ayrı bir Rus istihbarat operasyonuna yol açacak gibi görünüyor.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’yı tam ölçekli işgalini başlatmadan önce, Rus ekonomisine verilebilecek potansiyel hasara ilişkin en kötü tahminleri görmezden geldi.
  • Rusya, Ukrayna’daki savaşın doğrudan bir sonucu olan ekonomik sorunlarla yüzleşmeye devam ediyor.
  • Rus birlikleri, Svatovo ve Kremennaya bölgesinde karşı saldırılar düzenledi.
  • Rus birlikleri, Bakhmut ve Avdeevka-Donetsk yönünde saldırı operasyonlarına devam etti.
  • Rus birlikleri, Dinyeper’ın sol yakasında savunmayı sürdürüyor.
  • Rus yetkililerin, sözleşme kapsamında ek askeri personel alımı için mücadele etmesi muhtemel.
  • Rus işgal yetkilileri, yaralı Rus askerlerine yardım sağlamak için sivil altyapıyı ele geçirmeye devam ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com