İngiliz istihbaratı: Kremlin, Rus halkını Ukrayna ve Batı ile uzun süreli bir savaşa hazırlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya Federasyonu'nun çöküşü, Ukrayna'ya karşı savaşta yenilmesiyle başlayacak.

Kremlin, Ukrayna ile savaşın süresini Batı ile savaş halinde oldukları iddiasıyla meşrulaştırıyor. Rusya sakinleri yaşam standartlarındaki düşüşe hazırlanıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı özetinde 14 Şubat’ta Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov‘un şu sözü verildi: “Özel askeri operasyon, Ukrayna’ya karşı bir operasyon olarak başlasa da zamanla kolektif Batı’ya karşı bir savaş biçimini aldı; Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki kolektif Batı ülkeleri bu çatışmaya doğrudan dahil oldu.”

İngiliz istihbaratına göre bu, Rus resmi söylemindeki, savaşı Batı ile doğrudan bir çatışma olarak tasvir ederek savaşın uzunluğunu ve Rus kayıplarının büyüklüğünü haklı çıkarmaya çalışan bir eğilimle büyük ölçüde aynı doğrultuda.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Peskov ayrıca “özel operasyonun” “biraz daha uzun sürebileceğini ancak bunun gidişatı değiştirmeyeceğini” itiraf etti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “Bu, Rusya’nın nihai zaferine güven sağlarken, ülke halkını uzun vadeli bir çatışmaya ve buna bağlı olarak ülke içindeki yaşam standartlarındaki düşüşe hazırlamayı amaçlayan resmi Rus anlatısının bir parçası” dedi.

Rus vatandaşlarının savaşa desteği

Levada Merkezi’ne göre Rus vatandaşlarının savaşa desteğinin Şubat 2022’den bu yana istikrarlı bir şekilde yüksek. Ocak 2024’te ankete katılanların çoğunluğu (%77) Ukrayna’ya karşı savaşı destekliyor, %16’sı ise desteklemiyor.

Rusya sakinleri de Ukrayna’ya karşı mücadelenin uzun süreceğinden emin. Dolayısıyla ankete katılanların neredeyse yarısı (%45) düşmanlıkların bir yıldan fazla süreceğine inanıyor, diğer %23’ü ise altı aydan bir yıla kadar süreceğini düşünüyor.

Ankete katılanların çoğunluğu (%77) Ukrayna’ya karşı savaşın Rusya’nın zaferiyle sonuçlanacağına inanıyor; bu oran bir yıldan fazla bir süre önce ve kabaca Mayıs 2022’deki görüşle aynı doğrultuda.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com