İki Ukrayna filmi Oscar’a aday gösterildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, üç dalda uzun bir Oscar adayları listesini açıkladı. Listede iki Ukrayna filmi var

Eylül 2020’de Ukrayna Oscar Komitesi tarafından ulusal aday olarak seçilen Yönetmen Valentin Vasyanovich‘in “Atlantis” filmi, “En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film” dalında Oscar’a aday gösterildi.

Filmde olaylar, Ukrayna’nın Donbass’ta savaşı kazandığı 2025’te geçiyor. Çekimlerde profesyonel olmayan oyuncular rol alırken: özellikle eski bir istihbarat memuru, “Come Back Alive” hayır kurumu gönüllüsü Andrei Rimaruk, sağlık görevlisi Lyudmila Bileka ve gönüllü Vasily Antonyak dikkat çekmektedir. Film Mariupol ve Kiev’de çekildi. Atlantis’in kısmi olarak Ukrayna devleti tarafından da finanse edildi.

İlk olarak Venedik Film Festivali’nde “Ufuklar” bölümünde dikkat çeken film, ardından dört büyük ödül aldı ve 50’den fazla festivalde gösterildi.

Ve “En iyi belgesel uzun metrajlı film” dalında ise Irina Tsilyk‘in yönettiği “Dünya Bir Portakal Gibi Mavidir” (“Земля голубая, словно апельсин”) yarışacak. Film, Donbass’taki ön cepheden birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Krasnogorovka’dan Gladkikh-Trofimchuk ailesinin hayatını anlatıyor. Anne Anya ve dört çocuğu kendileri hakkında filmde oynuyorlar.

“Dünya bir portakal gibi mavidir”, Iryna Tsilyk’in ilk uzun metrajlı çalışması. American Sundance festivalinde en iyi yönetmen ödülünü alan Tsilyk Ukrayna Docudays’de de iki ana kategoride ödül kazandı.

Oscar’da nihai adaylar 15 Mart’ta açıklanacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com