Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakları Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanımladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada oalağanüstü genel kurul toplantısında Ukrayna’nın yerli halklarına dair bir yasayı kabul etti.

331 milletvekilinin katıldığı oylamada 325 milletvekili yasanın kabulü yönünde destek verdi.

Tasarı, “yerli halk” kavramını tanımlıyor ve yasal olarak Ukrayna’daki yerli halk olarak Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçakları belirliyor.

Tasarıya göre, “yerli halk”, Ukrayna topraklarında oluşmuş, kendine özgü bir dil ve kültürün taşıyıcısı olan, geleneksel sosyal, kültürel veya temsili organları olan ve bir halk olarak öz farkındalığı bulunan otokton bir etnik topluluktur. Ukrayna nüfusu içinde etnik bir azınlık oluşturur ve devlet dışında kendi devlet eğitimine sahip değildir.

Yasa tasarısı aynı zamanda, etnik köken ve bütünlük belirtilerini özgün halklar olarak, kültürel değerlerden yoksun bırakmaya yönelik her türlü eyleme karşı yasal koruma garantileri de tanımlıyor: Bunlar, herhangi bir biçimde kompakt ikamet yerlerinden tahliye veya zorla yer değiştirme; herhangi bir biçimde zorla asimilasyon veya zorla entegrasyon; kendilerine yöneltilen ırksal, etnik veya dini nefreti körüklemek gibi..

Tasarı, Ukrayna’nın yerli halklarının kültürel, eğitim, dil ve bilgi hakları ile yerli halkların sürdürülebilir kalkınma haklarını garanti ediyor.

Yasanın hükümlerinin çoğu, geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarının ve Sivastopol şehrinin geri dönüşünden sonra yürürlüğe giren 7. Maddenin üçüncü kısmı hariç, resmi olarak yayınlandığı günden itibaren yürürlüğe girer.

Bu nedenle, kabul edilen yasanın 7. maddesinin üçüncü kısmı, yerli halkların, Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarında ve Sivastopol şehrinde bulunan doğal kaynakların kullanımından her düzeydeki bütçeler tarafından elde edilen gelirin bir kısmını kanalize etme hakkına sahip olduklarını öngörmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com