Hafıza: Euromaidan Olayları’ndan Görüntüler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dönemin Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını imzalamayı askıya alması üzerine 21 Kasım 2013 gecesi başlayan protestoları tanımlamak için Euromaidan (Türkçe Yevromaydan, Ukraynaca Євромайдан) olarak kullanılmaktadır. Protestolar dönemin cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in istifa talepleri ile birlikte genişlemeye başladı ve şiddeti artmaya başladı.

Aralık 2013 döneminde birkaç haftasonu Maidan’a giderek fotoğraf ve videolar çekmiştim. Havalar soğuktu ve gece gündüz protestocular orada nöbetleşe kalıyorlardı. Giriş çıkışlar nispi olarak kontrollü olsa bile protesto alanında gezmek, fotoğraf çekmek konusunda herhangi bir sıkıntı olmuyordu. Zaten hemen arka sokaklarda gündelik hayat normal seyrinde akıyordu. O dönemden bazı fotoğraflar:

Sonrasındaki Ocak döneminde protestolar devam etse de, asıl şiddetli protesto ve çatışma 18-20 Şubat 2014 günlerinde oldu. Bu günlerde 77 eylemci ve 17 polis memuru öldürüldü. Bu olayların sonucunda Yanukoviç muhaliflere tavizler vermek durumunda kaldı, devamında siyasi krizin çözümü için görüşmeler yapıldı ve nihayetinde Yanukoviç ülkeden kaçtı.

16 Şubat 2014 Pazar günü bu bölgeye giderek fotoğraflar çekmiştim. Sakin bir gündü. 2 gün sonrasında şiddetli çatışmalar olmuştu. 23 Şubat’ta artık olaylar durulmuş, halk yoğun bir şekilde Maidan’ı ziyaret ediyor ve bu çatışmalarda ölenler için dua ediyorlardı. O günlerden fotoğraflar ise şöyle:

Tüm bu süreç içerisinde parça parça videolar çekmiştim. Hem olayların öncesi, hem sonrasında çektiğim videoları birleştirip Youtube’a koydum.

Yazıyı hazırlayan ve görsellerin hak sahibi: Caner Cangül

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com