Guterres Putin’le görüşmesinin ardından: Savaşın yakında biteceğini söylersem yalan söylemiş olurum

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Guterres Putin'le görüşmesinin ardından: Savaşın yakında biteceğini söylersem yalan söylemiş olurum

Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki savaşın sona ermesinin hala çok uzak olduğuna inanıyor.

Guterres “Barışın gerekli olduğuna inanıyorum: BM Şartı ve uluslararası hukuka uygun barış. Ancak bunun yakında olacağını umduğumu söylersem yalan söylemiş olurum” dedi.

Çarşamba günü Putin ile Ukrayna tahıl ihracatı hakkında görüştüğünü, 22 Temmuz’da Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında BM’nin arabuluculuğunda 120 gün boyunca imzalanan anlaşmanın korunacağını umduğunu söyledi.

Ukrayna’nın 2023 devlet bütçesinin yaklaşık yarısı güvenlik ve savunma sektörüne ayrılacak

Rusya Federasyonu’ndan Karadeniz üzerinden amonyak ihraç etme olasılığı konusunda müzakerelerin sürdüğünü kaydeden BM Genel Sekreteri “Rus gübrelerinin ihracı konusunda mevcut olan engellerin ortadan kaldırılması kesinlikle gereklidir. Gübre piyasasında kriz riskiyle karşı karşıyayız. Ekilen alanların önceki döngüye göre çok daha küçük olduğu dünyanın farklı bölgelerinden haberlerimiz var, bu da 2022’de gerçek gıda kıtlığı yaşama riskimiz olduğu anlamına geliyor.” dedi.

Buna ek olarak, Putin ile yaptığı görüşmede, Olenivska hapishanesindeki patlamanın soruşturması konusunu gündeme getirdi ve bunun sonucunda elliden fazla Ukraynalı mahkum öldü. Guterres, BM’nin bu trajediye ilişkin gerçekleri ortaya çıkarmak için bir heyet göndermeye karar verdiğini hatırlattı. Genel Sekreter, Putin’in vaatlerine uygun olarak Rusya’nın bunu engellemeyeceğini kaydetti.

Tüm savaş esirlerinin değiş tokuş edileceğini umduğunu da ifade etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com