AB, Rusya’ya yönelik 12’nci yaptırım paketini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB, Rusya'ya yönelik 9'uncu yaptırım paketini kabul etti

18 Aralık Pazartesi günü Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yeni 12’nci yaptırım paketini tanıttı.

AB resmi web sitesinde Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell “Bu 12’nci pakette, Rusya’nın askeri mekanizmasını daha da zayıflatacak güçlü bir dizi yeni liste ve ekonomik önlem sunuyoruz. Kiev’deki gayrı resmi Dışişleri Konseyi’ne başkanlık ettiğimde de belirttiğim gibi mesajımız açık: Ukrayna’ya olan bağlılığımızda kararlıyız ve onun özgürlük ve egemenlik mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Yeni yaptırım paketinde neler yer aldı?

Rus elmasları

Elmasların Rusya’dan doğrudan veya dolaylı ithalatı veya nakliyesine yasak getirildi. Bu yasak, Rusya menşeli elmaslar, Rusya’dan ihraç edilen elmaslar, Rusya üzerinden transit geçen elmaslar ve üçüncü ülkelerde işlenen Rus elmasları için geçerlidir.

Yasak aynı zamanda Rus pırlantalı mücevherler için de geçerli.

İthalat-ihracat kontrolleri ve kısıtlamaları

Yaptırımlar listesine Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında askeri-sanayi kompleksini destekleyen 29 kuruluş eklendi. Bazıları üçüncü ülkelere aittir ve ticari kısıtlamaların aşılmasında rol almaktadır veya Rusya’nın askeri-endüstriyel kompleksi için elektronik bileşenlerin geliştirilmesi, üretimi ve tedarikiyle ilgilenen Rus kuruluşlarıdır.

AB’den Rusya toprakları üzerinden üçüncü ülkelere ihraç edilen çift kullanımlı mal ve teknolojilerin transit yasağı genişletildi.

Petrol fiyatlarının sınırlandırılması

Petrol fiyatı tavanının uygulanmasına yönelik daha katı kurallar getirilecek. Ayrıca, güçlendirilmiş bir bilgi alışverişi mekanizması, gemiden gemiye transferler gibi aldatıcı faaliyetlerde bulunan gemilerin ve kuruluşların daha iyi tespit edilmesine olanak tanıyacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Konsey, tankerlerin satışını ve ihracatını daha şeffaf hale getirmek amacıyla herhangi bir üçüncü ülkeye tanker satışına ilişkin bildirim kuralları uygulamaya karar verdi. Özellikle Rus ham petrolü veya petrol ürünlerinin ithalatına ilişkin yasağı ve G7 fiyat kısıtlamalarını aşmak için kullanılabilecek kullanılmış araçlardan bahsediliyor.

Demir ve çelik

Bugünkü karar, İsviçre’yi Rusya’dan demir ve çelik ithalatına bir dizi kısıtlayıcı önlem uygulayan ortak ülkeler listesine ekliyor.

Bireysel listeler

Konsey, ekonomik yaptırımların yanı sıra önemli sayıda gerçek ve tüzel kişiliğin de listeye dahil edilmesine karar verdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com