ZSU ve GUR, “Wagner”in Bahmut’tan çekilmesinin ardındaki gerçeği açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kurmay heyeti ile yapılan toplantıda Bahmut ile ilgili önemli kararlar alındı

Prigojin, askerlerin geçen yazdan beri “Wagner” için savaştığı şehirden çekildiğini duyurdu. Ukrayna Silhalı Kuvvetleri’ne göre Bahmut’tan geri çekme kararı , cephane eksikliğinden ziyade şehrin belirli bir tarihe kadar ele geçirilememesinin sorumluluğundan kaçınma arzusudur.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin (ZSU) Doğu Grubu sözcüsü Sergey Çerevatiy, Bahmut’ta düşmanın herhangi bir cephane eksikliği olmadığına dikkat çekiyor. Sadece son gün içerisinde Ukrayna ordusunun mevzilerine bu doğrultuda 520 top mermisi atıldı. Bu nedenle Ukrayna komutanlığı, Wagner’deki insan kaynaklarının tükenmesini paralı askerlerin geri çekilmesinin temel nedeni olarak görüyor.

Çerevatiy “Bir aydan uzun bir süre önce, “Wagner” böyle bir kayıp dinamiğini sürdürürse -günde 100 veya daha fazla kişi öldü- ve Rus hapishanelerinden aldıkları ikmal kaynağının eski haline getirilmeyeceği varsayımında bulunduk. Yakın gelecekte tamamen yok edilecekler. Bu sebeple, Prigojin’in bahsettiği “mermi açlığı” bu değil” dedi.

Çerevatiy’e göre Prigojin’in Bahmut’u tamamen almanın imkansızlığının farkında olduğunu ve bu nedenle sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını vurguladı.

Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi (GUR) temsilcisi Andrey Çernyak, alternatif bir bakış açısı sundu. Prigojin’in paralı askerlerini Bahmut’tan hiç çekmeyeceğine inanıyor. İstihbaratın geri çekilmesi için herhangi bir objektif kanıt görmediğini ifade ediyor.

Çernyak “Prigojin, “Wagnercileri” Bahmut’tan geri çekmeyecek. Bu açıklamalar, Bahmut’u 9 Mayıs’a kadar ele geçirmek gibi başka bir sözünü yerine getiremeyeceği gerçeğinin arka planına karşı yine kendisi tarafından yapıldı. Bu nedenle, şimdi birini bu durumdan ötürü suçlu bulmaya çalışıyor. Çünkü artık sözünü tutamayacağını anlıyor.” diye açıkladı

Prigojin’in açıklamaları

Son günlerde Yevgeniy Prigojin, Rus askeri komutanlığına yönelik eleştirilerini keskin bir şekilde yoğunlaştırdı. Cephede mermi olmamasından Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanlığını sorumlu tuttu ve bu, kendisine göre askerlerinin büyük kayıplar vermesine neden oldu.

Prigojin, dün savaşçılarını 10 Mayıs’ta Bahmut’tan çekme kararını çektiği bir video ile doğrudan duyurdu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com