Zelenskiy, Ukrayna limanlarının ablukasının kaldırılması konusunda varılan anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy , üç Ukrayna limanının bloke edilmesi konusunda varılan anlaşmanın ayrıntılarını anlattı. Anlaşmada yazılan maddelerin tamamen Ukrayna’nın çıkarlarıyla örtüştüğünü belirtti.

22 Temmuz akşamı bir video mesaj yayınlayan Zelenskiy “Bugün, devletimiz ve tüm medeni dünya önemli bir anlaşmaya vardı: Ukrayna limanlarının engelini kaldırmamıza ve Ukrayna’nın tarımsal ihracatına yeniden başlamamıza izin veren bir anlaşma var. Tam kapsamlı işgalin ilk gününden itibaren Rusya, sadece kapatmakla kalmamak için her şeyi yaptı. Ukrayna’nın denize erişimini kesmek, ihracatımızın potansiyelini yok etmek için liman altyapımıza, demiryollarımıza, antrepolarımıza saldırdı. Bunların gerçekleşmesine izin vermedik. Ve şimdi Karadeniz limanlarımızı yeniden kullanabiliriz. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan koruma sağlanacak. Bu, ordumuzla ve istihbaratımızla birlikte yapıldı. Ordumuz, limanlarımızın %100 kontrolü konusunda bana güvence verdi.” dedi.

Ukrayna’da işverenler artık askere alınan çalışanlara maaş ödemek zorunda değil

Bugün İstanbul’da imzalanan girişimin tüm detaylarının uzun süredir Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’in kilit uluslararası ortaklarıyla görüşüldüğünü kaydeden cumhurbaşkanı “Deniz ihracatımızı eski haline getirmeyi mümkün kılmak için birçok lider yer aldı. BM Genel Sekreteri António Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a çabaları için minnettarım. Bugün imzalanan belgenin metni yayınlandı ve herkes kendisi bakabilir. Tam olarak Ukrayna’nın çıkarları ile örtüşüyor. İlk olarak geçen yılki hububat hasadının yaklaşık 20 milyon tonu ihraç edilecek. Bu yılki hasat -ve zaten hasat ediliyor- satılabilecek. Şu anda yaklaşık 10 milyar dolar değerinde tahılımız var” diye açıkladı.

“Rusya’nın kışkırttığı gıda krizinin şiddetini azaltmak için nihayet bir şans var” diyen Zelenskiy “Ayrıca bu, Ukrayna’nın bu savaşa dayanabileceğinin bir başka göstergesi. Ukrayna karasularındaki her şeyin devletimiz tarafından kontrol edilmesi önemlidir. Rusya’nın bazı provokasyonlarının, Ukrayna’nın ve uluslararası çabaların itibarını sarsmaya yönelik bazı girişimlerin olabileceği herkes için açık. Ama BM’ye güveniyoruz. Şimdi anlaşmalara uyulmasını sağlamak onların ve uluslararası ortaklarımızın sorumluluğundadır.” dedi.

Güncel gelişmeleri takip etmek için https://t.me/ukrhaber Telegram adresine tıklayınız…

22 Temmuz’da İstanbul’da üç Ukrayna limanının – “Odessa”, “Çornomorsk” ve “Yujniy” – tahıl ve diğer tarım ürünlerinin ihracatı için blokajın kaldırılmasına ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, BM ve Türkiye ile ayrı ayrı anlaşmalar imzaladı. Limanların kontrolü tamamen Ukrayna tarafında kalıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com