Zelenskiy: Putin Sovyet’i yeniden canlandırmak istiyor, Ukrayna’dan sonra Beyaz Rusya’yı “yutacak”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy, Kırım Tatar halkının kurbanları için bir anıt oluşturulmasını önerdi

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya lideri Vladimir Putin’in Sovyetler Birliği’ni diriltme hayalleri kurduğuna inanıyor, bu yüzden şu anda Ukrayna kimliğini yok etmeye çalışıyor ve ardından Beyaz Rusya’yı ele geçirecek.

Zelenskiy, Chosun’un Kore baskısı ile yaptığı röportajda “Sovyetler Birliği’nin restorasyonu. Bu onun ana hedefidir. Bu diplomasi yoluyla elde edilemez, bu nedenle her türlü şantaja, enerjinin silah olarak kullanılmasına ve benzerlerine maruz kaldık. Çoğunlukla başarısız oldu. Sonra apaçık bir saldırgan olmaya karar verdi. Binlerce sivili öldürdü ve işkence etti, bir nükleer santrali ele geçirdi ve nükleer bir soykırımla tehdit ediyor.

O, neredeyse iki yıldır benimle telefon görüşmesi yapmaktan bile kaçınıyor. Bunun tek bir nedeni var. Söyleyecek hiçbir şeyi yok. Gerçek bizimledir ve onun gerçekler karşısında söyleyecek sözü yoktur.

Putin, Ukrayna’yı zorla ele geçirmekten, Ukrayna kimliğini yok etmekten, Ukraynalılığı savaş yoluyla yok etmekten başka bir şey istemiyor. Putin’in bir sonraki hedefi Beyaz Rusya olacak. Beyaz Rusya’yı metalürjik olarak yutar. Açıkçası, bugünün Putin’i daha önce gördüğümüzden tamamen farklı bir insan. Tüm birliklerini Ukrayna’dan çekmeden önce Putin ile konuşmak zor.” dedi.

Zelenskiy, şu anda Ukrayna topraklarının yaklaşık üçte birinin mayınlarla kaplı olduğunu, bu nedenle en önemli savunma sistemlerinden birinin mayın temizleme ekipmanı olduğunu söyledi.

Güney Kore tarafından sağlanan mayın temizleme ekipmanının sayısız çiftçi ve çocuğun hayatını ve uzuvlarını kurtaracağını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy, Güney Kore’nin sağladığı veya sağlamadığı destek hakkında da yorum yaparak “Silah yardımı söz konusu olduğunda sınırlamalar olduğunu kabul ediyorum. Ancak, bu ilkenin (Güney Kore’nin henüz desteklemediği) savunma sistemlerine ve elektrik şebekesi koruma ekipmanına uygulanması gerektiğini düşünmüyorum.

Hava savunma sistemleri silah değil, tamamen savunma teçhizatıdır. Ukrayna’nın restorasyonu için “gökyüzünde bir kalkan” gerekli. Güney Kore’nin bu alanda bize destek vereceğini içtenlikle umuyorum. Ayrıca Rus hava saldırılarına karşı uyarı veren bir erken uyarı sistemimiz var ve burada Güney Kore’nin yardımına ihtiyacımız var.” dedi.

Rus taktik nükleer silahlarının Belarus’ta konuşlandırılmasına da tepki göstererek “Şimdi bu Ukrayna için hiçbir şey ifade etmiyor. Bu, Rusya’nın nükleer tehditlerde bulunduğu ilk sefer değil ve bu o kadar çok tekrarlandı ki Ukrayna artık korkmuyor.” dedi.

Putin’in Çin lideri Xi Jinping’e “kendi toprakları dışında nükleer silah konuşlandırılmasına karşı” olduğu konusunda bile yalan söylediğini ekledi ve ertesi hafta Beyaz Rusya’da nükleer silah konuşlandırılacağını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya’nın kendisine bir dereceye kadar yakın olan ülkelere bile yalan söylediğini belirterek: “Rusya’nın nükleer silahlar konusundaki retoriği sadece siyasettir. Başarısız bir politika, yanlış bir politika.” dedi.

Zelenskiy, Çin’in Ukrayna’nın barış konusundaki tutumunu doğrudan desteklemediğine de inanıyor. Ona göre Çin “dışarıda” bir yerlerde ve “Batı ile Rusya arasında bir ipte” yürüyor.

Zelenskiy “Çin’in Ukrayna’nın tutumunu doğrudan desteklemediği doğrudur. Çin’in kendi barış girişimiyle ilgili olarak, açıkça ifade ettik: “Diğer ülkelerin barışı sağlama çabalarını takdir ediyoruz, ancak bizim kendi barış formülümüz, kendi inisiyatifimiz. çünkü bu savaş Ukrayna’da başladı ve burada devam ediyor, ancak ve ancak Çin “Rus birlikleri Ukrayna’nın tüm topraklarından çekilmelidir” şeklinde açık ve güçlü bir açıklama yaparsa, o zaman bunun bize yardımcı olabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Röportaj, Zelenskiy’nin Kiev’deki ofislerinden birinde yapıldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com