Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi’nde, Rusya’yı tüm uluslararası örgütlerden çıkarma çağrısında bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Ukrayna tahılı yüklü 102 gemiden 70'i Asya ve Afrika'ya gitti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’yı durdurmanın tek yolunun, tüm uluslararası örgütlerden atılması da dahil olmak üzere, tam izolasyonu olduğuna inanıyor. Son yapılan referandumlar BM Sözleşmesi’nin en acımasız ihlalidir.

Ukrayna’nın inisiyatifiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi toplantısında video bağlantısı aracılığıyla konuşan Zelenskiy “Şu anda soykırım politikası uygulayan, dünyayı radyasyon felaketinden bir adım ötede tutan ve aynı zamanda nükleer saldırı tehdidinde bulunan bir devlet, BM Güvenlik Konseyi’nin veto hakkıyla daimi üyesi kalamaz. Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olamaz. Tüm uluslararası örgütlerden çıkartılmalıdır. Bu tür bir dışlama prosedürü karmaşık ve uzun sürecekse, katılımı askıya alınmalıdır.” dedi.

The Jerusalem Post: Zelenskiy yılın en etkili Yahudisi oldu

Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesini daha ilhak etmesine yanıt olarak Rusya Federasyonu’na karşı sert yeni küresel yaptırımlar getirme ihtiyacına işaret eden Ukrayna cumhurbaşkanı “Modern dünyada herhangi bir ilhak, aynı zamanda sınırların dokunulmazlığının kendileri için hayati olduğunu düşünen tüm devletlere karşı bir suçtur.” dedi.

Rusya’nın herhangi bir suç eyleminin Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmediğini vurgulayarak kaybetmesi için Ukrayna’ya gerekli tüm savunma ve mali yardımı sağlamaya yeniden çağıran Zelenskiy “Teröristlerin şantajlarına boyun eğmiyoruz. Ukrayna’da ve bu savaşta sadece bağımsızlığımız, sadece halkımızın yaşam hakkı değil, aynı zamanda uluslararası hukuk da savunuluyor.” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, Ukrayna ayrıca toplu güvenlik konusunda açık ve yasal olarak bağlayıcı garantiler almalıdır. Ukrayna’nın bağımsızlığının, küresel güvenliğin birçok unsuru için temel öneme sahip olması nedeniyle, dünyanın da buna uygun bir güvenlik mimarisine ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekleyerek “Rusya’nın bu sözde referandumları normal kabul etmesi, sözde Kırım senaryosunun uygulanması ve Ukrayna topraklarını ilhak etmeye yönelik bir girişimin daha, bu Rusya başkanıyla konuşulacak bir şey olmadığı anlamına gelecektir. İlhak, kendisini tüm insanlığa karşı yalnız bırakan bir adımdır. Bu o kadar net bir sinyal ki artık dünyanın her ülkesinden buna karşı bir tepkiye ihtiyaç var.” diye ekledi.

Çavuşoğlu: Putin Erdoğan’a, Ukrayna ile “yeni koşullarda” müzakerelere hazır olduğunu söyledi

Zelenskiy, tüm dünyanın gözü önünde Rusya’nın işgal altındaki Ukrayna topraklarında “referandum” adı verilen düpedüz bir maskaralık yürüttüğünü de vurgulayarak “Makineli tüfek ağızlıkları altında, insanlar bir TV fotoğrafı için bazı kağıtlar doldurmaya zorlanıyor. Sözde referandum seçimlerinin önceden çizildiği iddia ediliyor. İşgal altındaki topraklarındaki halkın önceden zorla pasaportları çıkarılıyor. Peki bu ne için? Ele geçirilen toprakların ilhakı. BM Sözleşmesi’nin en acımasız ihlali. Bu, başka bir devletin topraklarını çalma girişimidir” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, bu sadece uluslararası hukuk normlarını ortadan kaldırma girişimi değil, aynı zamanda Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarındaki erkekleri kendi ülkesinin ordularına karşı savaşmaya göndermek için Rus ordusuna katılmaya zorlayan çok alaycı bir girişim.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com