Zelenskiy: Azerbaycan tarımsal ekim döneminde gerekli yakıtı Ukrayna’ya aktarmaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Azerbaycan tarımsal ekim döneminde gerekli yakıtı Ukrayna'ya aktarmaya hazır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Başkanı Vladimir Zelenskiy, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla ardarda birkaç görüşme yaptı. Özellikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i arayarak insani yardım ve tarımsal ekim döneminde ihtiyaç olacak yakıt desteğini görüştü.

Zelenskiy’nin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre , Azerbaycan Ukrayna’ya insani yardım sağlayacak ve ekim döneminde yakıt aktarmaya hazır.

Aynı gün, Ukraynalı lider İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna’nın abluka altındaki şehirlerindeki kritik insani durumu görüştü.

Zelenskiy “Rusya Federasyonu’na yönelik yaptırımların sıkılaştırılması ve Ukrayna ile İngiltere arasındaki savunma işbirliğini görüştük” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de görüşen Zelenskiy, Ukrayna’da barışı sağlamak için müzakere sürecinin gidişatını görüştü. Her iki lider de Rusya üzerindeki baskının devam etmesi, yaptırımların güçlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu.

Zelenskiy: Türkiye’de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var

İtalya Başbakanı Mario Draghi ile diyalog kurmaya devam eden Cumhurbaşkanı, “Rus saldırganlığına karşı koyma yolunu tartıştık. Savunma ve insani destek için teşekkür ettim. Ukrayna halkı bunu hatırlayacaktır. İtalya’nın, Ukrayna için oluşturulacak bir güvenlik garantisi sistemine katılmaya hazır olmasını takdir ediyoruz.” dedi.

Azerbaycan ile yapılan anlaşmanın, Rus ordusunun Ukraynalı çiftçilerin ekim döneminde ihtiyacı olan yakıt rezervlerini yok ettiği mevcut koşullarda özellikle önemli olduğu belirtilmelidir. Bunu dikkate alan Amerika Birleşik Devletleri de Ukrayna’nın ihtiyacı için Avrupa’ya mazot gönderme kararı aldı.

Ukrayna Enerji Bakanı Danışmanı Lana Zerkal da, Ukrayna’nın şimdiden birçok ülkeyi yakıt tedariki için seferber edebildiğini kaydetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com