Standard & Poor’s’ Ukrayna’nın Notunu “B-” den “B”ye yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Hükümetin basın servisinden bildirildiğine göre Standard & Poor’s kredi derecelendirme kuruluşu, Ukrayna’nın uzun vadeli ulusal kredi notunu yabancı ve ulusal para birimlerinde “B-” den “B”ye yükseltti.

Ajans ayrıca, Ukrayna’nın ulusal ölçekte notunu uaBBB’den gelen uaA’ya yükseltti. Kısa vadeli ulusal kredi notunu istikrarlı görünümle “B” olarak onayladı.

Ajansın not yükseltmesi yeni Ukrayna hükümetinin son yıllarda yapılan makroekonomik reformları uygulamaya devam edeceği yönündeki beklentilerini yansıtıyor. Aynı zamanda, ekonomi iyileşiyor ve kamu borcunun GSYH’ye oranı düşüyor. Ajans, Ukrayna’nın 2020’de ülkenin ticari borçlarını geri ödemesine izin verecek yerel ve uluslararası sermaye piyasalarına erişimi sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Bakınız: Fitch Ukrayna’nın notunu arttırdı, büyüme tahminini ise % 3.4’e yükseltti

Standard & Poor’s’un analistleri, yeni hükümetin ticaret ortamını iyileştirme ve tarım arazilerinin satışına ilişkin bir moratoryum oluşturma niyetine övgüde bulundu. Ajansa göre, bu önlemler Ukrayna’daki dış yatırımlarda artışa yol açarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmuş ve dış zorluklara karşı kırılganlığı azaltabilir olacaktır.

Eğer ekonomik büyüme devam ederse, derecelendirmede notu daha da yükselebilir. S&P, enflasyon NBU hedeflerine yaklaştığında, reel sektöre borç vermeye devam ederse ve sermaye akışındaki kısıtlamaların kaldırılması durumunda, ülke notlarını yükseltmeyi düşünüyor .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com