Zelenskiy, akşam saatlerinde Ukraynalılara seslendi (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukraynalılara ordunun, sınır muhafızlarının, polisin ve özel harekâtçıların Rus saldırılarını püskürttüğünü söyleyerek bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Sevgili Ukrayna vatandaşları

Bugün ne duyuyoruz? Sadece roket patlamaları, savaşlar, uçakların seslerini değil, Rusya’yı uygar dünyadan uzaklaştıran ve perdeleri inen yeni bir Demir Perde’nin sesi mi? Bizim milli görevimiz bu perdeyi Ukrayna topraklarımızın içinde tutmak değil, Rusların topraklarında tutmaktır.

Ukrayna ordusu, sınır muhafızlarımız, polis ve özel harekât birimlerimiz düşman saldırılarını durdurdu. Çatışma dilinde buna operasyonel anlamda bir sessizlik denilebilir.

Donbass‘ta Silahlı Kuvvetlerimiz harika iş çıkarıyor, Harkov tarafı çok zor, şehrin savunması için kuvvetlerimiz çalışıyor, güvenilirler, onlar bizim insanlarımız. Bugün en sorunlu durum güneyde. Birliklerimiz, Herson‘un banliyölerinde şiddetli savaşlar veriyor. Düşman, işgal altındaki Kırım’dan Melitopol‘a doğru ilerlemeye çalışıyor.

Ülkenin kuzeyinde, Çernigov bölgesinde düşman yavaş yavaş ilerliyor, ancak onu durduracak birileri var. Jitomir bölgesinde güvenilir bir savunma hattı inşa edilmiştir. Gostomel’de düşmanın indirme yapması engellendi, birliklere imha emri verildi.

Evet, ne yazık ki kayıplarımız, vatan evlatlarımızdan kayıplarımız var. Evet, Rus askerlerinden ele geçirdiklerimiz var. Doktorlarımız yaralı olanlara yardım ediyor, teslim olanlara dokunmuyoruz. Birçok Rus uçağı ve çok sayıda zırhlı araç imha edildi.

Evet, birçok Rus’un olanlardan dolayı şok olduğunu görüyoruz. Bazı Ruslar sosyal medyada savaşa karşı olduklarını söylüyorlar. Onu görüyoruz. Ancak Rusya Federasyonu liderliğinin bunu görmesi pek olası değil.

Onun için lütfen.

Bizi duyuyorsanız, anlıyorsanız, bağımsız bir ülkeye saldırdığınızın farkına varıyorsanız, lütfen meydanlara çıkın ve ülkenizin liderine seslenin.

Biz Ukraynalıyız. Biz kendi topraklarımızdayız. Siz Ruslarsınız. Şu anda sizin ordunuz bir savaş başlattı. Topraklarımızda bir savaş. Başkentinizin sokaklarında, Moskova’da, St. Petersburg’da ve Rusya’nın diğer şehirlerinde Kızıl Meydan’da veya başka bir yerde bunu anlatmanızı konuşmanızı çok isterim. Sadece Instagram’da değil, bu çok önemli.

Bu saatte ne görüyoruz? Dünya topluluğu için Rusya, sözde “DNR” nin bir analogu haline geliyor, bu tam bir izolasyon.

Müttefik ülkelerin ve uluslararası kuruluşların liderleriyle sürekli temas halindeyim. Rusya, dünya tarihindeki en güçlü yaptırımlardan oluşan bir yaptırım paketinden ilk yaptırımları almaya başladı bile.

Hiç kimse biz Ukraynalıları özgürlüğümüzden, bağımsızlığımızdan, egemenliğimizden vazgeçmeye ikna edemez veya zorlayamaz. Ancak görünen o ki, Rus liderliği bunu, ülkelerinin potansiyelini yok ederek yapmaya çalışıyor. Rusya’nın 2000’den beri yaptığı her şey artık dünyanın gözü önünde canlı canlı yakılabilir.

Ukrayna’nın savaş yolunu seçmediğini vurguluyoruz. Ukrayna barışa dönmeyi teklif ediyor.

Ukraynalılar ne yapabilir? Ulusal savunmaya yardım edin. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve bölgesel savunma birimlerinin saflarına katılın. Savaş tecrübesi olan herhangi bir vatandaş bile artık çok faydalı olacak. Düşmanın bağımsız devletimizin topraklarına doğru ilerleyip ilerlemeyeceği size ve hepimize bağlıdır. Lütfen gönüllü topluluğa ve tıbbi sisteme yardım edin, örneğin kan bağışı yaparak yardım edebilirsiniz.

Politikacılar ve sivil toplum liderleri, insanlara yardım edin, mümkün olduğunca sahada yaşamın normal olmasını sağlayın. Herkes sevdiklerine bakmalı ve ihtiyacı olan komşuları veya tanıdıkları ile ilgilenmelidir. Ukrayna’da demokrasi ve özgürlüğü savunmak gazetecilerin görevidir, bu önemli bir görevdir.

Bugün birçok liderle konuştum: Birleşik Krallık, Türkiye, Fransa, Almanya, AB, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Romanya, Polonya, Avusturya ve diğerleri.

Siz, sevgili Avrupalı ​​liderler, sevgili dünya liderleri, özgür dünyanın liderleri bugün bize yardım etmezseniz, yarın savaş sizin kapınızı çalacaktır.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Zafer diliyorum!

Slava Ukrayini! (Слава Україні!: Zafer Ukrayna’nındır)

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com