Yaptırımlar sebebiyle Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret azalıyor: En çok otomotiv pazarı zarar görecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Türkiye, hava yolcuları için karantina kısıtlamalarını Mart 2022'nin sonuna kadar uzattı

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret Batı yaptırımları sebebiyle daralıyor ve yaptırım listelerinin askeri amaçlarla kullanılabilecek malları hedef alacak şekilde hızla genişlemesinden ötürü Türk mühendislik ürünleri ihracatçıları bu yıl Rusya’ya satışlarında 1 milyar dolarlık potansiyel bir düşüşle karşı karşıya.

Bloomberg haberinde Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin askıya alınmaya başlandığı belirtildi. ABD ve Avrupa Birliği’ne göre bu durum Moskova’ya yönelik temel tedarikleri etkiliyor.

Otomobil İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu’na göre, Türkiye’nin 2023’te Rusya’ya artan sevkiyatından en büyük yararlanan otomobil ihracatçıları, “belirsiz” ve “hızla genişleyen” yaptırım listeleri ve potansiyel olarak askeri amaçlarla kullanılabilecek mallar üzerinde baskılar sebebiyle bu yıl burada 1 milyar dolarlık satış düşüşüyle karşı karşıya kalabilir.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Karavelioğlu “Görünüşe göre hiçbir ciddi kurumsal ekipman üreticisi, bankacılık sistemi ve tedarik zincirleri üzerindeki artan baskı karşısında Rusya’ya olan eski ilgisini sürdüremeyecek” dedi.

Bu, Türk şirketleri ve hükümetin cari açığı azaltma çabası açısından hayal kırıklığı yaratan bir haber. Ancak bu, ABD ve AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının, savaşa rağmen Moskova ile ekonomik bağlarını sürdürmeye çalışan NATO üyesi Türkiye gibi yabancı yetki alanlarında bile giderek daha etkili hale geldiğini gösteriyor.

Ticaret Bakanlığı’nın ön verilerine göre, Rusya’ya ihracat ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 33.7 azaldı. Dünyanın dört bir yanındaki şirketler Rusya’ya karşı çok sayıda yaptırımla karşı karşıya. Bir uyum firması olan Castellum.AI’nin verilerine göre ABD ve müttefikleri, Şubat ayı itibarıyla işgalden önce yaklaşık 2,600 olan yaptırımların sayısının 18,000’e çıktığını duyurdu.

ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları Türkiye’yi etkiliyor

Daha önce ABD’nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerine yaptırım uygulama tehdidinin Türk-Rus ticaretini soğuttuğu , hem ithal petrol hem de Türk ihracatına yönelik bazı ödemeleri kesintiye uğrattığı veya yavaşlattığı bildirilmişti.

Son zamanlarda, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki Dörtyol petrol terminalinin , ABD’nin artan yaptırım baskısı nedeniyle artık Rusya’dan ithalat kabul etmeyeceği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde medyada Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni bir uyum sistemi ve Rusya’ya yaptırım uygulanması konusunda Türkiye ile anlaştığı bildirildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com