Ukraynalıların yüzde 77’si AB ve NATO üyeliğini destekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların yüzde 77'si AB ve NATO üyeliğini destekliyor

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü Analiz ve Sosyoloji Araştırma Merkezi (IRI) adına “Rating” grubu tarafından yapılan bir anketin sonuçlarına göre Ukraynalıların büyük çoğunluğu Ukrayna’nın AB ve NATO’ya katılımını desteklemeye devam ediyor.

Ukrayna’nın belirli bir uluslararası ekonomik birliğe katılmasıyla ilgili soruya Şubat ayında yanıt verenlerin %77’si Avrupa Birliği’ni seçti.

Bu, katılımcıların %85’inin AB’ye katılma taraftarı olduğu Şubat 2023’e göre yüzde 8 puan daha düşük.

AB’ye katılım en çok ankete katılanların %81’i ile Batı Ukrayna’da destekleniyor.

Ankete katılanların yüzde 32’si Ukrayna’nın 3-5 yıl içinde AB üyesi olabileceğine inanıyor; yüzde 26’ya göre ise bu süre 3 yıldan bile kısa sürüyor. Ankete katılanların %15’i AB’ye katılmanın 10 yıldan fazla süreceğine inanırken, %3’ü Ukrayna’nın hiçbir zaman Avrupa Birliği’ne katılmayacağına inanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca bugün Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusunda referandum yapılsaydı Ukraynalıların yüzde 77’si bu katılıma destek oyu verecekti. Bu, katılımcıların %82’sinin NATO’ya katılma yönünde oy vereceği Şubat 2023’e göre yüzde 5 puan daha düşük.

NATO üyeliği en çok Merkez (%83) ve Batı’da (%82) desteklenmektedir.

IRI’nin Avrasya kıdemli direktörü Stephen Nix, “Verilerimiz, Ukraynalıların Batı ile daha yakın ilişkileri sürdürülebilir barış ve refaha ulaşmak için en iyi şansları olarak gördüklerini açıkça gösteriyor” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com