UTD: Ukrayna’da ayçiçek yağı ihracatına getirilecek kısıtlama, ülke için kayıplara yol açacaktır.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Tahıl Derneği’nin hesaplamalarına göre, Ukrayna, ayçiçek yağı ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle 3 milyar dolar gelir kaybedecek.

Ayçiçek Yağı

Ukrayna Tahıl Derneği’nin göre, kota getirilmesi ve sıfır kota oluşturulması sonucunda ayçiçek yağı ihracatının kısıtlanması, bu sezon sonunda döviz gelirlerinde 3 milyar dolarlık zarara yol açabilir.

Ukrayna Tahıl Derneği açıklamasında “Ukrayna Tahıl Derneği, hükümetteki bazı popülistlerin Ukrayna’dan ayçiçek yağı ihracatına getirilen kısıtlamaları zorlama arzusuyla ilgili söylentilerden endişe duyuyor.” dedi.

Ayrıca çiftçiler, yeni sezonda hammadde sıkıntısına ve ayçiçek yağı fiyatlarının artmasına neden olacak şekilde ayçiçeği ekimini azaltabilir.

Ukrayna Tahıl Derneği başkanı Nikolay Gorbaçov “Artan bütçe açığı ve bu yılın başından bu yana döviz rezervlerindeki düşüşün yanı sıra uluslararası finans kuruluşlarından kredi verilmemesi, ekonomide ve bütçede son derece zor bir duruma yol açacaktır. Ayrıca, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle ülkemizin itibarını da olumsuz etkileyecektir.” dedi.

Dernek, 2020-2021 pazarlama yılında (Eylül-Ağustos), tarımcıların yaklaşık 13 milyon ton ayçiçeği yetiştirdiklerini ve bunun yaklaşık 6 milyon ton ayçiçek yağına eşit olduğunu kaydetti.

Aynı zamanda iç tüketim 400 bin tonu geçmiyor. Bu nedenle yaklaşık 5.6 milyon ton yağın ihraç edilmesi bekleniyor. Ukrayna’nın yağ üretim kapasitesi iç pazarın ihtiyacını 1.5 günde bile üretecek kapasiteye sahip.

Ayrıca geçen yıl Ukrayna, bir grup ülkeyle birlikte aldığı kararla gıda ihracatını kısıtlamamayı kabul etti. Aynı zamanda Dünya Gıda Örgütü, gıda güvenliği komitesine de katıldı.

Bir hatırlatma olarak, geçen yıl Ukrayna, parasal değerle 5.3 milyar dolar ayçiçek yağı ve 1 milyar dolar küspe ihracatı ile bu alanda ilk sırada yer aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com